Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

От Калитко до Васко да Гама - Норма и автентизъм в прозата за деца на НРБ

Стремежът на автора е книгата да се превърне в своего рода помагало-справочник за основните етапи, проблемно-естетически насоки, автори и произведения, изграждащи панорамата на детската литература по време на НРБ.Предлаганата на вниманието на читателя книга е пръв опит за по-цялостно представяне на картината в развитието на нашата детско-юношеска проза по време на социализма.

Стремежът на автора е книгата да се превърне в своего рода помагало-справочник за основните етапи, проблемно-естетически насоки, автори и произведения, изграждащи панорамата на детската литература по време на НРБ. Да се покаже целият проблемно-естетически спектър на прозата за деца, формиран по мярата на епохата: „съвременната“ тема; пионерството, героико-приключенското начало; анималистиката, приказната проза и т.н.

Поради прекомерната идеологическа щекотливост на периода темата не е особено желана от изследователите. Затова е потърсена подчертана идеологическа неутралност (доколкото това е по принцип възможно), като водещи са чувството за историческа справедливост и естетическият критерий. Наред с проекциите на основното намерение – да се покаже превъзмогването на социалистическия патернализъм в детската литература, книгата имплицитно съдържа и проявленията на българското въображение, рамките и облиците, в които то е схващало детското в един много специфичен исторически период.

Книгата е предназначена за студенти, учители, преподаватели, писатели, както и за всички, които не са безразлични към проблемите на художествената словесност за деца и биха искали да получат що-годе цялостна представа за литературния процес.

Петър Стефанов е роден през 1954 г. в с. Горско Абланово, Търговищко. Професор е по литература за деца и юноши във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Тракийския университет, Стара Загора. От 2003 до 2006 г. е лектор по български език и култура в Университета за световни езици "Аблайхан", град Алмати, Казахстан.

Автор е на книгите "Излъганият дявол (Творчеството на Елин Пелин за деца и националната смехова традиция)" (2000), "Българска детска литература (критическа антология)" (2000), "Сватбите на Бавкида" (2006), "Време, жанр и смисъл" (2006), "Щастливеца и Бай Ганьо" (2006), "Писатели от читанките на българчето. Речник за деца и родители" (в съавторство) (2006), "Българска детска литература XX век" (2012), "Детска литература (От Възраждането до края на Втората световна война)" (2013).Напишете вашето мнение
Вие оценявате:От Калитко до Васко да Гама - Норма и автентизъм в прозата за деца на НРБ
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Помагало по химия 7 - 12 клас
Ганка Робова
Абагар
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Европа - Изток и Запад
Норман Дейвис
Абагар
рейтинг:
1%
22,00 лв.
Мрежи и институции на знанието в ранномодерна Европа
Сборник
Абагар
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Истински истории за духове
Петър Стефанов
Знаци
рейтинг:
1%
11,00 лв.
Детска литература - 1944-1989 - том 2
Ана Костадинова, Петър Стефанов
Абагар Велико Търново
рейтинг:
1%
25,00 лв.