Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Основи на правосъдието по данъчни дела

Дизайн на корицата: Дамян Дамянов


Самата формулировка на темата съдържа в себе си логическата връзка между общо и специално. Към юридически родовото понятие „правосъдие“ се прибавя видовата отлика „да­нъци“, за да се получи по-тясното по обем, но по-сложно по съдържание „правосъдие по да­нъчни дела“ – това е фундаментален проблем на всяка правна система. Самостоятелен и нелек за решаване въпрос е поставянето на теоретични­те основи на съчетанието на родовото понятие „правосъдие“ с видовата отлика (данъци) и раз­криването на специфичните особености на пра­восъдието по данъчни дела. Настоящият труд е първото монографично изследване на данъчно­то правосъдие у нас.

След наказателното право данъчното право разкрива най-силно изразен imperium. Нещо по­вече, съгласно Наказателния кодекс укриването на данъци е престъпление. Това е обяснимо – без данъци държавата не би могла да осъществява своите функции. Това на свой ред предполага ефикасно и безпристрастно данъчно правосъ­дие. Ако безспорно е необходимо да се обезпечи фискалният интерес на държавата, не по-малко важно в една демократична и правова държава е гарантирането правата на данъкоплатците. Този баланс на интереси е призван да обезпечи данъчното правосъдие.

Настоящото изследване е обусловено както от необходимостта за разработване теоретич­ните основи на правосъдието по данъчни дела, от аспекта на конституционно-правната проблематика, така и от „обществената необходимост за практическа използваемост на предла­ганите теоретични разрешения“. Става въпрос за предложения de lege ferenda с цел подобрява­не на съдебната практика по данъчни дела. Това не са само теоретични въпроси на данъчното право; тяхното решаване предпоставя внасяне­то на яснота и прецизност в данъчното законо­дателство, вкл. в ДОПК. Качественото (данъчно) правосъдие предполага качествени (данъчни) закони.

Настоящият труд е предназначен не само за професионалисти (юристи и икономисти), но и за най-широката аудитория –данъкоплатците; надявам се им бъде полезен. Неговата идея е да предизвика дискусия за същността и предмета на правосъдието по данъчни дела. Това е първи опит за съпоставяне на фискалната юриспру­денция с теорията на данъчното правосъдие у нас – „тая жива материя на борба за интереси и права между гражданите и държавата“ (акад. П. Стайнов).Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Основи на правосъдието по данъчни дела
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Данъчно право - осмо издание - 8-мо издание
Иван Г. Стоянов
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.