Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Новите положения в административното наказване - Коментар на измененията и допълненията в Закона за административните нарушения и наказания от 2020 г.

SKU
9789542837619


Regular Price 33,00 лв. Special Price 22,11 лв.

Новите положения в административното наказване

Коментар на измененията и допълненията в Закона за административните нарушения и наказания от 2020 г.

  • Автори: Ралица Илкова, Петя Тянкова;
  • Дизайн на корицата: Фиделия Косева;
  • Дата на издаване: ноември 2021.-33%

С влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания (ЗИДЗАНН) – на 23 декември 2021 г., предстои да се извърши една от най-сериозните реформи в областта на административното наказване от последните десетилетия. Изменения са предвидени както в областта на материалното административнонаказателно право, така и в областта на административнонаказателния процес. Въвежда се нов вид административно наказание, реформира се институтът на освобождаване от административнонаказателна отговорност с предупреждение, въвежда се правило за приспадане на времето, през което нарушителят е бил лишен от възможност да упражнява определена професия или дейност от срока на наказанието временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Създава се възможност производството пред наказващия орган да приключи със споразумение;  осъвременява се институтът на прекратяване на административнонаказателните дела от наказващия орган. Дава се разгърната уредба на производството по съдебен контрол върху актовете на наказващия орган, създава се възможност за провеждане на съкратено производство пред съда, основно се реформира производството по възобновяване на административнонаказателните дела. Предвижда се ускоряване на събирането на публичните държавни вземания, произтичащи от влезли в сила санкционни актове на администрацията, чрез отстъпки за санкционираните лица, в случай, че заплатят доброволно наложените им санкции в срока на обжалване. Реформиран е институтът на имуществената отговорност на юридически лица при извършено престъпление, уреден също в ЗАНН.

Изданието предлага задълбочено изследване на промените в Закона за административните нарушения и наказания от 2020 г. (обн., ДВ, бр. 109 от 22 декември 2020 г.) В книгата са разгледани систематично измененията в закона, направен е критичен преглед на съдебната практика по приложение на някои институти на административното наказване, предложено е разрешение на въпроси, които биха могли да възникнат в практиката по приложение на закона, които не са намерили нормативно разрешение.

Изследването ще е полезно както на неюристите, ангажирани при осъществяване на административнонаказателната дейност в отделните ведомства, така и на съдилищата и на участниците в производствата пред съда по редовен или извънреден контрол върху актовете на администрацията. Изданието е с изцяло практическа насоченост. Авторът е поставил акцент върху въпросите, свързани с приложението на новите положения в ЗАНН в практиката на актосъставителите и наказващите органи – в извънсъдебната фаза на производството, така и в тази на съдилищата.

Изданието е предназначено за практикуващи юристи – адвокати, юрисконсулти и експерти в администрацията, съдии и прокурори, а също и за неюристи – контролни органи, актосъставители, наказващи органи, както и за всички граждани, за които материята представлява интерес.


За авторите:

Ралица Илкова е преподавател по наказателно право в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ от 2003 г. и по криминология от 2016 г. От 2011 г. е доктор по право, а от 2015 г. – доцент. Утвърден автор в областта на специализираната правна литература в своята област.

От 2002 г. работи и в областта на административното наказване. Съавтор е на монографичното изследване „Процесът по ЗАНН“ (2009), автор е на редица статии и научно-практически разработки. Съавтор е на ръководство по административнонаказателно право, изготвено по проект на ВСС. Лектор на множество семинари в областта на административното наказване, организирани от Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България, Центъра на обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, Института за публична администрация, Агенцията за право и финанси и други. Участник в работна група към Министерство на правосъдието за изготвяне на проект на Кодекс за административните нарушения и наказания (2011 – 2015 г.). Участник в работна група към Министерски съвет за изготвяне на идейна концепция за централизиран регистър на административнонаказателните производства. Участник в работни групи към Министерски съвет и към Министерство на правосъдието за изготвяне на закони за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания (обн., ДВ, бр. 81 от 2015 г. и ДВ, бр. 109 от 2020 г.).


Петя Тянкова е юрист с двадесетгодишен професионален стаж. От 2002 г. до 2012 г. е вписана като адвокат в Софийска адвокатска колегия. Интересите ѝ са предимно в областта на административното право и административното наказване. От януари 2012 г. до май 2016 г. е секретар по правни въпроси на президента на Република България, а от май 2016 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на правосъдието.

Заема длъжността началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи от май 2017 г. до май 2021 г. Ръководител на работна група към Министерски съвет за изготвяне на идейна концепция за централизиран регистър на административнонаказателните производства. Ръководител на работна група към Министерски съвет за изготвяне на проект за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания (обн., ДВ, бр. 109 от 2020 г.).Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Новите положения в административното наказване - Коментар на измененията и допълненията в Закона за административните нарушения и наказания от 2020 г.
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
-33%
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 23,00 лв. Special Price 15,41 лв.
-33%
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 11,99 лв.
-33%
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 25,00 лв. Special Price 16,75 лв.
-33%
Наказателни дела от частен характер.Сборник Съдебна практика 1955-2004
Ралица Илкова
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 20,00 лв. Special Price 13,40 лв.
-33%
Административно правосъдие - бр. 4/2016
Ралица Илкова , Денчо Славов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 10,00 лв. Special Price 6,70 лв.