Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Нормативната сила на фактическото - Трето издание

ова издание се посвещава на 110-ата годишнина от рождението на проф. д.ю.н. Живко СталевНе е наличен

Този труд е плод на дълъг размисъл. Той започна с първите ми научни стъпки като асистент. Тогава се запознах с трудовете на Л. Петражицки, в които той разви своята забележителна психологическа теория на правото. Тя стана мое дълбоко научно убеждение. То бе изразено във встъпителната ми лекция „Културно-възпитателното значение на правораздаването“, изнесена през 1941 г. като хоноруван доцент.

Теорията на Петражицки не включва обаче отговор на важния въпрос за произхода на правото. Този отговор намерих няколко години по-късно, когато по повод на лекциите ми по държавно право трябваше да проуча труда на друг бележит учен – Общото учение за държавата от Г. Йелинек. В него той за пръв път разкри присъщата на човешката психика склонност да превръща в дължимо трайното повтарящо се поведение, обясняваща възникването на обичая. Това превръщане Йелинек окачестви като „нормативна сила на фактическото“ и въз основа на нея стигна – преди Петражицки – до неговия извод, че правото има психична същност.

Идеята за нормативната сила на фактическото ме завладя и ме напъти към други изследвания, отнасящи се до възникване на човека, до зависимостта на неговото поведение от биологията му, до обусловеността на съдържанието на правната уредба от естеството на регулираната материя, както и до други проблеми, свързани с нормативната сила на фактическото.

В моя размисъл върху този широк и многостранен научен материал аз стигнах до извода, че теориите на Петражицки и Йелинек трябва да бъдат съчетани и доразвити. Предлаганият на читателите труд е опит да се постигне това съчетание и доразвитие. Съществено новото в него е, че към психичното битие на правото трябва да се прибави и неговото биологично (мозъчно) битие, че между биология и право има и други твърде важни връзки, както и че нормативната сила на фактическото е основна закономерност на правото, състояща се в обусловеността на нормативното битие на правото от стоящи вън от него факти, като тази обусловеност има множество проявления, далеч надхвърлящи възникването на обичая като първичен източник на право.

Посвещавам тази книга на моята незабравима съпруга, която много искаше да я напиша и на моя син с пожелание да вярва в правото и в творческите възможности на неокования в догматични вериги свободен човешки дух.

декември 1996 г.
Живко Сталев

 Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Нормативната сила на фактическото - Трето издание
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Въззивно и касационно обжалване на съдебните решения
Живко Сталев
Софи Р
рейтинг:
1%
17,50 лв.
Ерик - Истории от света на диска
Тери Пратчет
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Христо Ботйов - Опит за биография
Захарий Стоянов
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.