Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Неискрените - България, Румъния и Централните сили - 1913-1914

След неуспешния край на балканските войни България попада в тежка международна изолация. Пред държавния елит застават нови задачи: страната да се съхрани и изправи, да избегне фалита и да се стабилизира, "да свие знамената за по-добри дни", когато да опита да поправи стореното. Тези задачи дошлото на власт насред кризата правителство на Васил Радославов ще иска да изпълни с нова външнополитическа ориентация. В нея важна роля са призвани да играят Австро-Унгария и Германия, а също и Румъния.


Тази книга разказва за трудния път към установяване на нов тип общуване между София и Букурещ в условията на неизяснените отношения на Берлин и Виена както между тях самите, така и спрямо двете балкански държави и в Европа. За първи път събитията са разгледани в контекста на разнопосочните интереси на единия от двата мощни европейски блока от онова време. Промяната в общите тенденции е условната рамка, която определя началото и края на тази история. Тя започва във времето, когато насред балканските войни се оформят измененията, които придават нов облик на региона и завършва, когато обратът в румънснката ориентация, макар и още таен, получава ясни политически очертания. Първата световна война вече бушува над европейския континент, безвъзвратно отнасяйки във вихъра си сигурността на стария идиличен свят. На Балканите, където все се считаме за изостанали от нещо, този път сме били първенци: сигурността изчезва първо тук.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Неискрените - България, Румъния и Централните сили - 1913-1914
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Пътувани сънища - Тибет, Индия, Непал
Димитрина Проданова
Авангард Прима
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Сенки от миналото
Елина Капинова
Авангард Прима
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Любовта посланик на доброто
Елина Капинова
Авангард Прима
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Райхът и Царството - Германското присъствие в България (1933 – 1940 г.)
доц. д-р Владимир Златарски
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
22,00 лв.
Геологията от А до Я – Енциклопедичен геоложки речник
Тодор Тодоров
Авангард Прима
рейтинг:
1%
35,00 лв.