Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Наука в душата

Най-известният учен на планетата говори смело и откровено за науката, религията, политиката, извънземните и...

Започваме от същината на въпроса: Що е наука, какво прави и как го прави най-добре.

Чудесната лекция на Ричард „Ценностите на науката и науката за ценностите“, изнесена през 1997 г. в подкрепа на „Амнести Интернешънъл“, е всеобхватна по своето съдържание и покрива огромна материя, включително няколко теми, развити и другаде в настоящата колекция: първостепенното значение, отдавано от науката на обективната истина; моралната тежест, отдавана на способността да се страда, и опасностите на видовата дискриминация; акцент върху някои ключови разграничения, като например „използване на реторика за подчертаване на факти и използване на реторика за съзнателно прикриване на факти“. Това е гласът на популяризатора на науката, твърдо вярващ, че езикът трябва да се употребява за предаване на истини, а не за създаване на изкуствена „истина“.

Ричард Докинс обаче не борави само със сухи понятия или цифри.

Пасажите за естетичната стойност на науката, за поетичната визия на Карл Сейгън, за „потръпването пред красотата“ на Субраманиан Чандрасекар – те олицетворяват преклонението пред славата и красотата на науката, пред нейните възможности да носи в живота ни радост и надежда за бъдещето.

Дж. С. (редактор)

Още книги от Ричард Докинс:

Купи от онлайн книжарница Сиела с бърза и сигурна доставка.Не е наличен

Най-известният учен на планетата говори смело и откровено за науката, религията, политиката, извънземните и… всичко останало.

В продължение на десетилетия Ричард Докинс е сред най-смелите световни гласове в защита на разума и критичното мислене. „Наука в душата“ събира четиресет и два знакови текста, които представят прямо неговите възгледи, разкриват дълбоката му ерудиция и неподражаемото му чувство за хумор.

„Научих, че за голяма част от света нуждата от съблюдаване на здрав разум съвсем не е очевидна. Всъщност здравият разум често се нуждае от неуморна бдителност в своя защита.“

„Науката е както чудесна, така и необходима. Чудесна за душата – със своето съзерцание, да речем, на дълбините на Космоса или на времето от ръба на Гранд Каньон. Но също необходима за обществото, за нашето благосъстояние, за краткосрочното и дългосрочното ни бъдеще.“

„Когато популяризирам науката, аз застъпвам така наричаната от мен „мисловна школа на Карл Сейгън“: визионерската, поетична страна на науката, онази, която разпалва въображението за разлика от „тефлоновата“ школа. Под последното разбирам тенденцията да се оправдават разходите на космическите изследвания например, като се посочват странични ползи от рода на тиганите с незалепващо покритие. Аз сравнявам тази тенденция с представянето на музиката като добро упражнение за дясната ръка на цигуларя. Тя е евтина и принизяваща. Сатиричното ми сравнение може и да е малко пресилено, но аз все още го използвам, за да изразя предпочитанието си към романтичната страна на науката. Бих предпочел космическите изследвания да са оправдани от онзи порив към неизвестното, присъстващ у автори като Артър Кларк и Джон Уиндъм – съвременната версия на порива, тласкал Магелан, Колумб и Васко да Гама в техните плавания. Но да, „тефлоновата школа“ несправедливо принизява сериозната, практическата страна на науката в нашето общество, към която ще се обърна сега и за която се говори в много от есетата в тази книга. Науката наистина е важна за живота – и под „наука“ аз разбирам не просто научните факти, а научния начин на мислене.“Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Наука в душата
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Делюзията Бог
Ричард Докинс
Изток-Запад
рейтинг:
1%
19,00 лв.
Най-великото шоу на земята
Ричард Докинс
Сиела
рейтинг:
100%
22,90 лв.
Сказанието на прадедите
Ричард Докинс
Изток - Запад
рейтинг:
1%
45,00 лв.
Себичният ген - мека корица
Ричард Докинс
Изток - Запад
рейтинг:
1%
24,00 лв.
Себичният ген - твърда корица
Ричард Докинс
Изток - Запад
рейтинг:
1%
29,00 лв.