Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Ньойският погром и терорът над българите

Не е наличен
Сборник от документи и материали.

" Там, на Балканите, има един див народ, който трябва да бъде унищожен..."

Жорж Клемансо

В настоящото издание е включено българското фототипно издание на "Документи по договора в Ньойи", представляващо днес библиографска рядкост. Неговият оригинал е на френски език, тъй като това е бил езикът, с който се е контактувало с "миротворците".

Към фототирпното издание са приложени и известните, но непознати в пълния им вид от широката общественост предложения на американския президент Удро Уилсън за принципите, които трябва да бъдат в основата на мирните договори след приключването на Първата световна война, т.е. известните т.нар. 14 точки от 8 януари 1918 г., допълвани на 12 февруари, 4 юли и 27 септември 1918 г.

Тук са включени макар и публикуваните, но днес вече забравени и точките от Солунската Военна конвенция между България и Съглашението от 29 септември 1918 г., според която в ръцете на противниците ни са предадени в робство 100 000 български войници и офицери, не щадили живота си по бойните полета на Първата световна война. Една трагедия, незаслужено потънала в забвение и непозната от потомците.

Включени са и докладът на ръководителя на Българската делегация, министър-председателят Т. Теодоров и разискванията по проектодоговора на 9 ноември 1919 г. в Народното събрание.

Последният опит на председателя на Българската делегация Ал. Стамболийски да се смекчат клаузите на този грабителски договор са неговите писма до председателя на конференцията Ж. Клемансо и до председателите на сръбската, гръцката и румънската делегации и отговора на Венизелос. Въпреки че Стамболийски ги докладва в речта си пред Народното събрание, тук те са включени самостоятелно.

В приложенията са намерили място и допълнително включените документи по ратификацията и влизането в сила на договора, текстовете на които са взети от техните публикации в "Държавен вестник" и стенографските протоколи на Народното събрание.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Ньойският погром и терорът над българите
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Генерал Иван Колев - Добруджанският герой (комплект I и II част)
Цочо Билярски - предговор, съставителство и бележки
Анико
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Цар Фердинанд - циник, измамник, лъжец
Цочо Билярски - съставител и редактор Под общата редакция на Никола Григоров
Анико
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Отрязаната глава - Васил Чекаларов
Васил Иванов Съставител - Цочо Билярски
Анико
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Даме Груев: Живот и дело - 1 и 2 част
Цочо Билярски - съставител
Анико
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Дойранската епопея (1915-1918)
Никола Недев
Анико
рейтинг:
1%
32,00 лв.