Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Москва в понеделници

Москва е щедра душа! Москва е отворена за всяка страст!

Романът на Василий Димов „Москва в понеделници“

В Москва на всеки гост се падаше по нещо - някому политиката и рубиновите звезди на Кремъл, другиму - момиче, водка, хайвер, на трети - епически балет и световно известният „Болшой“. А на четвърти му беше достатъчно да се разходи бавно и важно из малката градинка срещу „Болшой“.

Затова всеки, стъпил на загрятата московска почва, се опитваше да се разгърне напълно, от душа, с един наистина руски размах. Необходимо беше да се докаже, че си достоен за такова внимание. Че си най-добрият от най-добрите. А, без амбиции, какъв е смисълът да идваш въобще в белокаменната?


Може да се споменат и тези, които пристигнаха в съветската столица с малко или много прозаични цели и мечти - да си изкарват прехраната или да напредват в науката... Впрочем, провинциалните работари и студентите също са хора, тъй че, всичко споменато по-горе в една или друга степен не им е чуждо.
Василий Димов е роден на 7 януари 1957 г. в Бесарабия. Завършва журналистическия факултет на Московския държавен университет с дипломна работа на катедрата за литературна критика.

Известен е най-вече с романа „Алюзиите на свети Посекел“, 1996 (номинация за руски „Букър“, 1997). Немското издателство „DuMont“ в Кьолн купува световните права на романа за 25 години и представя немския превод („Die vier Leben des heiligen Possekel“) на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн.

Интерес представляват и романите „Тбилисимо“, 2003, „Москва в понеделници“, 2014 (номинация за руски "Букър", 2014), а така също и сборникът с повести „Профил в слепено огледало“, 1991 и др.

Специално внимание заслужава сборникът с притчи „Кафказус“, публикуван най-напред в списание „День и ночь“ в оригинал. Преведен е и на немски в списание "Lettre International — Berlin", като поема в проза.

На български е преведен сборникът с повести „Профил в слепено огледало“. Някои от тези повести са публикувани по-рано в България в списание „Съвременник“.

Творбите на Василий Димов са написани в стил измислен реализъм. За себе си той казва:

„Роден съм на православното рождество на брега на Дунав. Година, месец и ден – жребий, паднал се изцяло от нечетни цифри. Може би затова животът често ме отнася към «нечетните». Ту към излишните, неуместните, ту към странните и некаещите се. Навярно оттук е и моето глобално незастояване: роден в Бесарабия, кръстен в Грузия, любими градове Москва и Берлин, закъсняло пристрастие – Пирин. При това навсякъде и винаги съм се занимавал и се занимавам с едно и също и – без патос, с ентусиазъм. Макар че, невинаги ми достига търпение.

Дъга по възходящата, дъга по низходящата – след всяка навивка на спиралата ме очаква нова. Но при цялата еклектичност на моя характер, обратен вектор в това кръжене няма. Защото няма смисъл да търсиш себе си в интериорите, вече преживели твоята «история». Родината не е там, където си се родил, а там, където ти се иска да умреш…“Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Москва в понеделници
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Завещаното от Юлия Огнянова
Румяна Емануилиду
Знаци
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Истински истории за духове
Петър Стефанов
Знаци
рейтинг:
1%
11,00 лв.
Шивачът на времето
Елена Стойчева
Знаци
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Дъно в небето
Александър Арнаудов
Знаци
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Скитникът на моята душа - твърда корица
Николай Искъров
Знаци
рейтинг:
1%
17,00 лв.