Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Математика за феите - животът на Ада Байрон


Тя е вълшебница с числата, пристегната от предрасъдъците на аристократичното обещство. Тя е още дъщеря, съпруга, майка, графиня и първият програмист в света. Срещнете красивата жена математик Ада Лъвлейс - тя има какво да ви разкаже. Ще чуем гласа й благодарение на талантливото перо на Франсиско Х. Хагенбек.
Не е наличен

„Математика за феите“ е силен, емоционално наситен и човечен роман за една необикновена жена, която в подчертано мъжкия научен свят на Англия и Европа от онова време е запечатала своето име в аналите на математическите открития. Романът е вдъхновен от житейския път на една изключителна жена от първата половина на XIX в. – талантливата математичка Ада Байрон, дъщеря на английския поет Джордж Байрон. Огъста Ейда (Ада) Кинг, графинята на Лъвлейс не остава в историята просто с интересната си фамилна връзка, а с това, че е един от първите програмисти в света. Познатата като Ада Лъвлейс добива популярност с преводите на научни статии, сред които „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“, описваща машина, която наподобява компютър. Младата аристократка се е познавала лично с математика и двамата водят дългогодишна кореспонция, в която засягат различни сфери на науката. Освен, че тя превежда неговата известна статия, към нея добавя и своите идеи. На нейно име е кръстен езикът за програмиране, създаден по поръчка на Министерство на отбраната на САЩ. Въпреки предразсъдъците към това, че е жена, Ада Лъвлейс успява да открие специален алгоритъм за намиране на числата на Бернули, за да могат да бъдат разчетени от машина, което днес наричаме компютърна програма. Едва през 1998 г. Британското компютърно общество учредява медал в чест на Графинята на Лъвлейс, който се дава за заслуги в областта.

Но романът няма да проследи само постиженията и изобретателната мисъл на Ада Лъвлейс. Талантливият писател Франсиско Х. Хагенбек ни запознава с тази интересна, умна и красива дама, родила три деца. Тормозена цял живот от деспотичната си майка, тя ще се чувства по-удобно сред числата, отколкото в тесния корсет на английската аристокрация, към която принадлежи. Ада, графиня Лъвлейс по мъж, поставя своята страст към математиката пред блясъка на благородническата си титла. Тази „Вълшебница с числата“, подвластна впрочем и на силни любовни трепети, създава първата програма за прототипа на днешния компютър, преди да угасне от рак в разцвета на творческите си сили.

Превод: Венцеслав Николов
Корица: Стефан Касъров


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Математика за феите - животът на Ада Байрон
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Франсиско Х. Хагенбек -


Мексиканският писател Франсиско Х. Хагенбек е роден през 1965 г. Следва архитектура, но талантът му го отвежда на литературната сцена. Твори в най-различни жанрове – автор е на повече от десет романа (исторически, детективски и в стил ноар), сценарии, комикси, детски четива и др. Носител е на редица престижни национални и международни награди, сред тях испански, френски и латиноамерикански.

Франсиско Х. Хагенбек се изявява в областта на романизираните биографии, привлечен от живота на интересни личности. Сред тях са мексиканския композитор и певец Агустин Лара и именитата мексиканска художничка Фрида Кало (книгата за нея е преведена на 17 езика, между които и на български, ИК „Колибри“, 2015 г.). „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ успя да го срещне за първи път с българските читатели, а сега можем да се потопим и във вълшебния свят на числата с романа „Математика за феите“, вдъхновено разказващ за живота на Ада Байрон - първият програмист в света.


Свързани продукти
Grammaire progressive du Francais - niveau intermediaire
Одил Тиевназ
Колибри
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Самоличност
Милан Кундера
Колибри
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Е-книга
Е-книга Свещена билка - Тайният бележник на Фрида Кало
Франсиско Х. Хагенбек
Колибри
рейтинг:
1%
8,50 лв.
Свещена билка - Тайният бележник на Фрида Кало
Франсиско Х. Хагенбек
Колибри
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Е-книга
Е-книга Математика за феите
Франсиско Х. Хагенбек
Колибри
рейтинг:
1%
11,00 лв.