Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Мария или какво се случи след изстрелите в Бургтеатър

Пиесата на д-р Живко Гелев „МАРИЯ (Менча Кърничева) или какво се случи след изстрелите в Бургте- атър" е завладяващ възпев за подвига на героинята Менча Кърничева (по-късно съпруга на вожда на ВМРО Иван Михайлов), която на 8 май 1925 г. в сърцето на Европа, във Виенския Бургтеатър, по време на представление на пиесата Пер Гинт" от X. Ибсен, с три точни револверни изстрела изпълнява присъдата на Тодор Паница, издадена от ВМРО, заради идвършени предателства спрямо Македонското освободително движение и деяния в полза на Белград и Москва. Този изключителен революционен акт предизвиква огромен международен отзвук.Пиесата на д-р Живко Гелев „МАРИЯ (Менча Кърничева) или какво се случи след изстрелите в Бургте- атър" е завладяващ възпев за подвига на героинята Менча Кърничева (по-късно съпруга на вожда на ВМРО Иван Михайлов), която на 8 май 1925 г. в сърцето на Европа, във Виенския Бургтеатър, по време на представление на пиесата Пер Гинт" от X. Ибсен, с три точни револверни изстрела изпълнява присъдата на Тодор Паница, издадена от ВМРО, заради идвършени предателства спрямо Македонското освободително движение и деяния в полза на Белград и Москва. Този изключителен революционен акт предизвиква огромен международен отзвук.

Д-р Живко Гелев "възпроизвежда" бурния съдебен процес, който се провежда в австрийската столица. Читателят получава усещането, че присъства в съдебната зала. Развихрят се горещи прения между съдебните обвинители и защитниците на подсъдимата Мария Кърниградска (Менча Кърничева). Особено разтърсващи са показанията на героинята, която в този момент е в крайно тежко здравословно състояние, но с несрещан силен дух. Пред нас се извисява образът на една личност, сравнявана от защитниците ѝ и от подръжниците ѝ с Жана д'Арк и Шарлот Корде. За нея американският професор Джан Бейклес пише:

"Това, което над всичко я издигаше в моите очи, беше фактът, че към нейния горещ патриотизъм тя прибавяше една забележителна сила на характера; към търпеливото борчество прибавяше един блестящ буден дух... Менча беше една изключителна жена; аз имах към нея чувството на дълбока адмирация, която ако не изразявах открито, за да не наранявам нейната скромност ще остане дълбоко и ненакърнимо запазена в сърцето ми..."Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Мария или какво се случи след изстрелите в Бургтеатър
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Иконостас на първите
Георги Хинчев
Орбел
рейтинг:
1%
14,00 лв.
До Щастливеца и обратно
Мирослава Исидорова
Орбел
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Македония IX в.пр.Хр. - XXI в.
Цанко Серафимов
Орбел
рейтинг:
1%
35,00 лв.
Сталин и Македонският въпрос
Иван Михайлов
Орбел
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Противобългарски съдебни процеси в Скопие
Спас Ташев
Орбел
рейтинг:
1%
18,00 лв.