Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Малък наръчник по хюга

Красиво практическо ръководство за датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота

Хюга се нарича всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“.
Датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливите хора в света. Една от причините за това е хюга

В моментите на хюга ни изпълва спокойствие и сигурност и можем да бъдем себе си. Усещаме хюга, когато се сгушим на дивана с любимия човек, когато споделяме вкусна храна с най-близките си приятели или просто когато в ясното утро през прозореца струи идеалната светлина.

Майк Викинг е най-подходящият наставник по хюга не само защото е датчанин, а и защото е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. След години проучване на причините за личната удовлетвореност от живота той разкрива разковничето за щастлив живот на датчаните.

ВЪВЕДЕНИЕ

Хууга? Хидже? Хуге? Не е важно как ще изберете да произнесете или дори да напишете hygge (хюга). Ако трябва да перифразираме един от най-великите философи на нашето време, а именно Мечо Пух, който на въпроса как се пише „любов“, отговаря: „Тя не се пише, тя се чувства!“.
Изписването и произнасянето на хюга е лесната част. Трудното е да се формулира точното значение на думата. Хюга се нарича всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до "да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и моя личен фаворит – „да пиеш какао на светлината на свещи“.

Хюга се отнася по-скоро до атмосферата и преживяването, отколкото до конкретни предмети. Става въпрос за това да бъдем с хората, които обичаме, да изпитваме усещането за домашен уют. Да се чувстваме в безопасност и защитени и че можем да си позволим да се отпуснем. Може да водите безкраен разговор за малките или големите неща в живота, или пък мълчаливо да се наслаждавате взаимно на компанията си, или просто да бъдете самите себе си, отпивайки от чаша чай.

Един декември, малко преди Коледа, прекарвах уикенда с неколцина приятели в стара хижа. Най-краткият ден в годината бе озарен от снежно одеяло, покрило околния пейзаж. Около четири часа следобед слънцето залезе и нямаше да го видим през следващите седемнайсет часа. Тогава ние се прибрахме в хижата, за да стъкнем огъня.
Изморени от планинския преход и полузаспали, насядахме един до друг в полукръг около камината, облечени в огромни пуловери и обули вълнени чорапи. Единствените звуци, които се чуваха, бяха къкренето на яхнията, припукването на огъня в камината и как отпиваме от чашите с греяно вино.

Един от приятелите ми наруши тишината с реторичния въпрос:
– Нима ни трябва още нещо за идеалната хюга вечер?
– Да – отвърна едно от момичетата след миг размисъл. – Отвън да бушува снежна буря.
Всички кимнахме единодушно.

КЛЮЧЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО?

Имам най-хубавата работа на света – изучавам какво прави хората щастливи. Ние, от Института за изследване на щастието – център за анализ на благополучието, щастието и качеството на живот, проучваме причините и ефектите от щастието и работим за подобряване качеството на живот на хората в цял свят.

Организацията ни е със седалище в Дания и – да, наистина имаме запалени свещи в офиса си от понеделник до петък, и – да, офисът ни отчасти бе избран и заради хюга фактора, който витае там. Е, нямаме камина. Все още. Институтът ни е основан и действа именно в Дания, защото това е страната, която винаги заема челни места в класациите за най-щастливи нации в света. Със сигурност Дания не е утопична държава и се бори с предизвикателства и проблеми като всяка друга страна, но аз истински вярвам, че Дания може да служи като вдъхновяващ пример за това как държавите могат да повишат качеството на живот на гражданите си.

Водещата позиция на Дания като една от най-щастливите страни в света буди силен медиен интерес. Всяка седмица журналисти от цял свят, включително от Ню Йорк Таймс, Би Би Си, Гардиън, Чайна Тъдей и Вашингтон Поуст ми задават въпроси като: „Защо датчаните са толкова щастливи?“ и „Какво можем да научим от датчаните за щастието?“.

Освен това делегации от кметове, изследователи и политически стратези от всички краища на планетата често посещават Института за изследване на щастието в търсене на... ами, на щастие или поне на причините за високите нива на щастие, благополучие и качество на живот, на които се радват хората в Дания. За мнозина всичко това остава истинска загадка, защото – освен ужасния климат – датчаните плащат едни от най-високите данъци в света.

Интересен факт е, че социалната система в страната среща широка обществена подкрепа. Тя се дължи на ясното осъзнаване на обстоятелството, че социалната държава превръща колективното ни богатство в общо благосъстояние. Ние не просто плащаме данъци – ние инвестираме в обществото си. Ние купуваме качество на живот. Ключът към разбирането на високите нива на благоденствие в Дания е социалният модел като източник на намаляване риска, несигурността и тревожността сред гражданите и предотвратяването на крайно състояние на нещастие.

Освен това наскоро осъзнах, че може би има и още една, често пренебрегвана съставка на „датското щастие“: хюга. Понятието произхожда от норвежката дума за „благополучие“. Над четиристотин години Дания и Норвегия са били едно кралство, докато през 1814 г. Дания губи Норвегия. Думата хюга се появява в писмения датски език за пръв път около 1800-та година, а връзката между хюга и благополучие или щастие не е случайна.

Според Европейското социално изследване датчаните са най-щастливите хора в Европа, най-често се срещат с приятелите и семейството си и се чувстват най-спокойни и омиротворени. Това обяснява нарастващия интерес към хюга. Журналисти обикалят страната ни и търсят хюга, в един колеж във Великобритания вече има курсове „Датска хюга“, а навсякъде по света никнат хюга пекарни, магазини и кафенета.

  • Но как се постига хюга?
  • Каква е връзката между щастието и хюга?
  • И какво точно е хюга?

Това са само част от въпросите, на които тази книга се опитва да отговори.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Малък наръчник по хюга
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Скрити огньове
Сандра Браун
Хермес
рейтинг:
1%
17,95 лв.
Питър Пан
Джеймс Матю Бари
Хермес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
Хитър Петър
Сава Попов
Хермес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
Изкуството да създаваме спомени
Майк Викинг
Хермес
рейтинг:
1%
19,95 лв.
Моят Хюга дом
Майк Викинг
Хермес
рейтинг:
1%
24,95 лв.