Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Листопад

Не обичам, когато някоя хубава книга се опорочава с филм, създаден по нея. Точно така се случи с романа „Листопад“ на Решат Нури написан през 1930 година. 



Не е наличен

Не обичам, когато някоя хубава книга се опорочава с филм, създаден по нея. Точно така се случи с романа „Листопад“ на Решат Нури написан през 1930 година. Когато случайно попаднах на старото издание на книгата у нас, потръпнах от изненада. Филмът тъкмо беше в разгара си и всички изпадаха в двете крайности – защитавайки правото на сериали от различни държави да бъдат излъчвани в българския ефир или поскачайки при споменаване на нещо „турско“. Повлечена от тази глупост, и аз се отнесох с недоверие към книгата, но любопитството надделя и посегнах към нея, за да затворя задната корица час и половина по-късно.

Познато ви е усещането, когато книгата, която четете, говори единствено и само на вас и всяка дума, написана там е близка и разбираема, нали? Припомням отново, романът е написан в началото на 20 век, няколко години преди Втората световна война и само половин век след освобождението на България, което неизбежно създава невидим разговор между турската и българската реалност. Голямото и силно семейството на Али Ръза бей се разкъсва между разсъждения на Запада и традициите на Изтока – битка, от която всички стават губещи. Синът и дъщерите му  загърбват силата на старите заръки и се повеждат по новото, което прекрачва прача на този дом, за да го разрушат завинаги.

Този красив разказ за семейните борби, написана преди толкова години, не по-малко актуална днес, плени моето съзнание. След тази книга потърсих и другия известен роман на турския писател – „Чучулига“, но това е съвсем друга история, за която ще ви разкажа друг път…

Повече за Настя прочетете тук



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Листопад
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Евкалипти
Мъри Бейл
Intense
рейтинг:
1%
11,00 лв.
Един незавършен живот
Марк Спраг
Intense
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Плът и кръв
Майкъл Кънингам
Intense
рейтинг:
1%
16,50 лв.
От устните до сърцето
Решат Нури
Рива
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Чучулигата
Решат Нури
Унискорп
рейтинг:
1%
20,00 лв.