Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Кюрдският въпрос - национални и регионални изменения

Книгата на Негово Превъзходителство д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики, „Кюрдският въпрос – национални и регионални измерения“, представлява своеобразна енциклопедия на кюрдския въпрос. Натрупаният с години емпиричен материал, събиран скрупольозно от научни архиви, дипломатически документи, периодика, богати лични контакти и впечатления, е организиран с прецизно систематизирани методологически инструменти. На фона на значимата научна продукция в областта на кюрдологията, изследването на Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики идва със своите нови акценти и конкретни научно приложни приноси. Не е наличен
На първо място, Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики поставя ясен акцент върху факта, че кюрдският проблем е една постоянно изменящата се проблемна ситуация. Причината за това е значимият времеви ресурс за процеса на формиране на една безпрецедентна лингвистична, социална и религиозна амалгама. Кюрдският въпрос излезе на регионалната сцена преди около един век като сериозно политическо предизвикателство. Става въпрос за народ от повече от 30 милиона души, които досега са правили осем неуспешни опита за създаването на собствена държава.
 
На второ място, Негово Превъзходителство Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики навлиза в детайлите на невероятната политическа хетерогенност и специфичното регионално разпределение, осветлявайки ингруповите особености на четирите местни кюрдски общества, а именно тези в Турция, Ирак, Сирия и Иран. Анализът, в който се чувства геополитическия размах на опитния дипломат, е изключително интересен.
Все пак, в третата глава, “Кюрдите и световните сили“, се чувства най-осезаемо аналитичната сила на опитния изследовател. Като човек със завиден професионален опит, кувейтският дипломат извежда на преден план значението на големите сили /ЕС, САЩ и Русия/ при определянето на бъдещето на кюрдския въпрос. Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики поставя силен акцент върху факта, че единствено силното интернационализиране на кюрдския проблем може да генерира положителни импулси за неговото развитие.
Книгата на Н.П., Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики има сериозен  принос в кюрдологията и придобива особено значение, тъй като тя се превръща в иманентна част от българската и кувейтската научна литература. 


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Кюрдският въпрос - национални и регионални изменения
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Голи очи
Надежда Тошкова
Библиотека България
рейтинг:
1%
13,00 лв.
Детайли
Ива Спиридонова
Библиотека България
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Спомени за рециклиране
Айча Заралиева
Библиотека България
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Момичето със слънчевите кафявости
Светослав Савев
Библиотека България
рейтинг:
100%
10,00 лв.
Кан Сюбиги Крум
Деню Чепилски
Библиотека България
рейтинг:
1%
18,00 лв.