Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Кръстьо Мирски - театрал европеец

Кръстьо Мирски (1920–1978) е един от големите български режисьори и театроведи, посветил повече от 30 години на българския театър. Дългогодишен режисьор в Народния театър и преподавател във ВИТИЗ, Мирски има изключително влияние над няколко поколения български режисьори и артисти

Сред включените в първата част материали особен интерес представляват докладът, посветен на метода и стила на Народния театър “Иван Вазов”, обширната статия, разглеждаща въпроса за системата на Станиславски в днешно време, впечатленията на Кръстьо Мирски от театралния живот в Москва, а най-вече участието му в Националната режисьорска конференция в Боровец през 1972 г.

В следващия раздел внимание заслужават режисьорските анализи, направени от Кръстьо Мирски на пиесите “Наследници”, “Ревизор”, трикратно поставяната “Хъшове” и др. Читателският интерес може да бъде привлечен също така от бюлетина за спектакъла “Под игото”, представен в Народния театър за младежта през 1959 г., а и от полемиката около предложената от Кръстьо Мирски трактовка на образа на Дон Карлос, част от която намира място на страниците на този сборник.

С интересни и неподправени виждания и мисли можем да се срещнем и в публикуваните в изданието интервюта с “театрала европеец” Кръстьо Мирски.
Безспорно силен акцент сред материалите, на които предстои да видят бял свят чрез подготвяния сборник, представляват лекциите по актьорско майсторство, четени от Кръстьо Мирски през учебната 1977-1978 г. на първокурсниците от ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. Възпроизведени са от аудионосител и в тях е запазена максимално живата говорима реч на Мирски, което позволява да бъде усетено както тънкото чувство за хумор на изтъкнатия режисъор и преподавател, така и неговата извънредно широка ерудираност. От друга страна, ценността на тези лекции се състои и в това, че вероятно са съставяли основата на учебник по актьорско майсторство, който поради преждевременната смърт на автора не успява да стане факт.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Кръстьо Мирски - театрал европеец
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв, стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • ВАЖНО! По време на промо кампания -50% безплатната доставка за всички стоки отпада за срока на промоцията! Фиксира се доставка от 3.99 лв за всички поръчки.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.
Свързани продукти
Език. Литература. Култура / Годишник Том 6 - 2005 г.
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Да четем Далчев
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Българската журналистика - 160 години: Минало - настояще - перспективи
рейтинг:
1%
12,00 лв.
25 избрани любими приказки
рейтинг:
1%
5,95 лв.
Факел; Бр.3 / 2008
рейтинг:
1%
8,00 лв.