Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Когато капят кестените

SKU
9789542826910


рейтинг:
100 % of 100
Regular Price 17,90 лв. Special Price 15,22 лв.

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата, престъплението и наказанието, равносметката и прошката. 

Откъс от романа:

...Нещо бяло ѝ се мярна в пощенската кутия. Писмо! Колко трудно се отключва с това малко ключе!

„Мила ми Анке, най-сетне ми дадоха лист и молив и ми разрешиха да ти пиша. Не знам колко време мина, загубих представа. Аз съм в Старозагорския затвор, в единична килия. Не ме пускат да излизам, такъв ми бил режимът. Само до тоалетната, сутрин. Храната ми я носят в килията, студена, с парче хляб. От поведението ми зависело дали ще се храня в столовата или в килията. И аз така си мисля – всичко зависи от поведението, къде ще се храниш, къде ще спиш, дали ще си в затвора или на свобода. И най-вече дали ще си човек или подлога. Веднъж като те стъпчат, то е за цял живот, няма забравяне. Пък затворът има и край, нищо не е вечно. Само ти ме обичай, мила моя, не ме изоставяй! С всичко останало сам ще се справя, ние, Костурковите сме жилаво племе. Мъчно ми е, че те оставих сама да се грижиш за Георги, милото ми момченце, Бог да го благослови. Като се върна, той ще е голям и ще отидем всички в Париж през септември, когато капят кестените, най-хубавото време…

Купи от онлайн книжарница Сиела с експресна доставка.-15%

През зимата на 1946 г. Димо Костурков, доктор по право от Сорбоната, пътува към опустошената от войната България. Изпълнен е с надежди и идеали, а във влака среща и красивата Ана, която се прибира да погребе баща си. Още на перона у дома ги чака сблъсък с жестоката реалност – комунистите са заграбили властта и няма да я пуснат. На двамата млади им предстои да опознаят истинското лице на строя – насилието, издевателствата, лагерите, изселванията…

Десетилетия по-късно режимът се люшка в предсмъртна агония. Задействат се внимателно обмислени планове за съхраняване на властта и натрупаните богатства. Предстоят вихрени промени, манифестации, избори, пирови победи и смазващи провали. И сред целия хаос на внезапната свобода младият писател Никола Костурков трябва да открие истината за баща си и неговата съдба. А любовта му към Адриана е като стихия, която пронизва времето и пространството и надмогва престъплението и наказанието.

„Когато капят кестените” е предопределена модерна класика, която без съмнение ще остане като един от най-големите романи в българската литература.

„Къде бяхте досега, Стефан Коспартов, защо не ни казахте тези истини по-рано? Подреждахте събитията, предполагам. Почиствахте ги от мимолетното и ги поставяхте едно до друго. Не, по-скоро едно под друго – защото нашият български живот се пише под индиго, събитията са еднакви, само десетилетията са различни. Благодаря ви за прекрасно написаната белова от черновите на две поколения българи!”

Веселина Седларска

 

Художник на корица: Дамян ДамяновНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Когато капят кестените
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
-15%
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 23,00 лв. Special Price 19,55 лв.
-15%
Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния - Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта
Алън и Барбара Пийз
Сиела
рейтинг:
100%
Regular Price 16,00 лв. Special Price 13,60 лв.
-15%
Ерик - Истории от света на диска
Тери Пратчет
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 15,22 лв.
-15%
Христо Ботйов - Опит за биография
Захарий Стоянов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 16,00 лв. Special Price 13,60 лв.
-15%
Гълъбария
Стефан Коспартов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 13,90 лв. Special Price 11,82 лв.