Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Книга за (не)българския народ

Ситуационистки détournement

Тази книга е съпротива. Значенията ѝ са придобити през собствената еволюция на многоръкия Златанов – еволюция, която не се интересува от начало и край, от контекст и време. Самотното му основание са фигури като Лакан, Бадиу, Фуко, Жижек. Сърцевината му е отвращението от капитализма. Това есе е за онези, които отчаяно търсят или биха били предизвикани да търсят в тази посока.

Блестящо, филигранно, информирано, не-българско, високомерно, философско, без да бъде нито за миг (не)поетично, есето те всмуква в дълбините на логиката си. И превръща Златанов в един самотен автентичен жив български модерен мислител, заточен в своя рядък език.


Златко Ангелов, писател

  • ISBN: 9786191887606;
  • Баркод: 2010014365.


Подобно на черния квадрат на Малевич, тази книга обозначава точката на абсолютната нула-начало, откъдето трябва да се започне един пробив извън омагьосания кръг на жалката ни капиталистическата действителност. Покривайки огромен терен чрез Маркс, Дельоз, Лакан, Жижек и Бадиу (и не само!), аргументите на Златанов изстрелват мощна канонада срещу посредствения тоталитаризъм на капитализма: опакованата празнота и глупост, насаждаща се чрез безкрайните манипулации на човешката същност, в различните му форми (демокрацията като властта на най-силните; фондовите борси, функциониращи като война; липсата на всеобщото в нашето битие, постигнато чрез постоянното разрушаване на обществената тъкан). Всичко това – в името на една патологична и осакатена индивидуалност, парадираща като свобода. Златанов не предлага лесни отговори на трудни въпроси, само страници изпълнени с виртуозна активация на радикалното въображение, търсещо изход(и) от обхващащата ни абсолютна дезориентация и пустота. Натегната, ерудирана, поетична, елегантна, вълнуваща, и по своему окуражаваща философска медитация на централна фигура в съвременната ни литература.

Арто Артинян, доцент по политическа философия в Колежа "Манхатън" към Градски университет на Ню Йорк, заместник-директор на Института за критически теории на свръхмодерността в София

Златомир Златанов (1953) е писател, поет и есеист, един от видните представители на българския пост-модернизъм, автор на стихосбирката Палинодии (1989), до голяма степен смятана за първата отворено пост-модернистка стихосбирка в България. През 1989 г. новелата му „Екзитус“ (1982) е адаптирана в киното за филма със същото име от Красимир Крумов (и до днес филмът се счита за един от най-представителните български филми за перестройката).

Златанов е най-познат с поетичната си книга На острова на копрофилите (1997). През 90-те години на XX и 10-те на ХХI век развива все по-теоретична лексика, започвайки с Езикът и неговата сянка (1996) и Протоколи за другия (2001), а по-късно се ангажира с мисълта на Лакан и Бадиу, като публикува блогоромана Лаканиански мрежи (2005), Отвъд травма и революция (2007) и серията есета Ален Бадиу, или упорството на нелогичните светове (2008). Последните му за момента книги са поемата Ектения (2012) и Никой не знае защо: Събрани пиеси (2021).


Книгата е издадена от независим колектив и се разпространява от Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Книга за (не)българския народ
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Бъдещето на религията - Солидарност, милосърдие, ирония
Джани Ватимо, Ричард Рорти
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
5,50 лв.
Епистемология на прикритостта
Ив Козофски Седжуик
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Ален Бадиу, или упорството на нелогичните светове
Златомир Златанов
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Лаканиански мрежи. Блогороман
Златомир Златанов
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Никой не знае защо - Събрани пиеси - Златомир Златанов
Златомир Златанов
Black Flamingo
рейтинг:
1%
17,00 лв.