Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Кармен

„Талантът на Проспер Мериме е бляскав и тъмен като Испания, която той изобразява с цялата й рафинираност и убийственост в страстите. Там той е Гоя на писаното слово.“, Барбе д’Оревийи

Страстната история за Кармен, вдъхновителката на поколения творба на Проспер Мериме

Това беше странна и дива хубост, която отначало изумяваше, но не можеше да се забрави. Особено очите й имаха сластно и същевременно свирепо изражение, което оттогава не съм виждал у ничий друг поглед...




Не е наличен

Откъс от „Кармен“ на Проспер Мериме

Съмнявам се много, че г-ца Кармен е чистокръвна циганка; тя беше поне безкрайно по-красива от всички жени на нацията й, които някога съм срещал. Испанците казват, че за да бъде една жена красива, тя трябва да съчетава тридесет „толкова“ или, ако щете, да може да се определи с поне десет прилагателни, всяко от които да се отнася към три части на нейната личност. Например три неща у нея трябва да са черни: очите, миглите, веждите, а три — тънки: пръстите, устните, косите. За останалото вижте Брантом. Моята циганка не можеше да претендира за такова съвършенство.

Нейната великолепна гладка кожа имаше цвета на мед. Очите й бяха полегати, но възхитително изрязани; устните й бяха доста пълни, но добре очертани и откриваха зъби, по-бели и от обелен бадем. Косите й, малко корави, бяха черни със синкав отблясък, дълги и лъскави като крило на гарван. За да не ви отегчавам с излишни описания, ще ви кажа изобщо, че наред с всеки недостатък тя притежаваше и по едно очарователно качество, което изпъкваше още по-силно вследствие на контраста. Това беше странна и дива хубост, която отначало изумяваше, но не можеше да се забрави. Особено очите й имаха сластно и същевременно свирепо изражение, което оттогава не съм виждал у ничий друг поглед. „Око циганско — око вълче“ — казва една испанска поговорка и тя издава добра наблюдателност. Ако нямате време да посетите зоологическата градина, за да разучите погледа на вълка, наблюдавайте вашата котка, когато дебне врабче.




Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Кармен
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Портретът на Дориан Грей
Оскар Уайлд
Фама+
рейтинг:
1%
24,00 лв.
Прекрасният нов свят
Олдъс Хъксли
Фама+
рейтинг:
1%
28,00 лв.
Гостенката
Симон дьо Бовоар
Фама +
рейтинг:
1%
19,00 лв.
Стената
Жан-Пол Сартр
Фама+
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Краят на играта
Самюъл Бекет
Фама
рейтинг:
1%
12,00 лв.