Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Японската геополитика от древността до днес

Японската геополитика се развива под влияние на немския учен Макс Хаусхофер (1869 – 1946). От 1908 до 1910 г. Хаусхофер е акредитиран като помощник военен аташе към посолството на Германия в Япония. След завръщането си в Германия той защитава докторска дисертация на тема „Размисли за военната мощ на Велика Япония – световна позиция и бъдеще“. Хаусхофер смята, че Германия трябва да търси съюз с морските държави Италия и Япония, за да компенсира слабостта на военноморските си сили за сметка на сухопътните.Терминът „геополитика“ е въведен в научния дискурс от шведския политолог Рудолф Челен (1846 – 1922), но най-известна е теорията на английския политик и географ Халфорд Макиндер (1861 – 1947) за „географската ос“ – понятие, заменено по-късно с „хартленд“. Най-общо казано, става дума за зона, която е средоточие на континенталната сила, тъй като е недостъпна за морските държави. От гледна точка на теорията за хартленда най-благоприятно е геополитическото положение на Русия.

Японската геополитика се развива под влияние на немския учен Макс Хаусхофер (1869 – 1946). От 1908 до 1910 г. Хаусхофер е акредитиран като помощник военен аташе към посолството на Германия в Япония. След завръщането си в Германия той защитава докторска дисертация на тема „Размисли за военната мощ на Велика Япония – световна позиция и бъдеще“. Хаусхофер смята, че Германия трябва да търси съюз с морските държави Италия и Япония, за да компенсира слабостта на военноморските си сили за сметка на сухопътните.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Японската геополитика от древността до днес
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Японско-български речник
Братислав Иванов
Изток-Запад
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Увод в японската писменост
Братислав Иванов
Изток-Запад
рейтинг:
1%
5,99 лв.
Японска граматика - Функционален аспект
Братислав Иванов
Изток-Запад
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Бързаш ли, заобиколи и още 300 японски пословици
Братислав Иванов
Изток-Запад
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Японски йероглифен речник
Братислав Иванов
Изток-Запад
рейтинг:
1%
11,00 лв.