Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Изкуството да се задават въпроси и да се получават отговори

Не е наличен
В социалната област въпросникът е най-важният инструмент за научни изследвания. От неговите качества зависят в крайна сметка и адекватността на събираната информация, и успехът на всяко конкретно изследване. Проблемите в тази област са извънредно много. И са поне толкова сложни, колкото езикът и социалните взаимодействия между хората, взети заедно. Понякога се мисли, че всеки образован човек може успешно да конструира, апробира и прилага този научен инструмент - въпросника. Но това е една илюзия, защото уменията да се задават въпроси в научните изследвания са едновременно наука и изкуство. Конструирането, апробирането и прилагането на въпросника има своя собствена технология, процедури и принципни изисквания.

Настоящата монография е опит да се отговори на потребността на изследователите от конкретни знания и умения за технологията на канструиране и апробиране на въпросниците. Толкова повече, че тази потребност се очертава на фона на все по-широко разгръщащите се емпирични изследвания в почти всяка социална област.

В отделните части на монографията са представени основните резултати от:

  1. Направения критичен анализ и обобщения на съвременните достижения в областта на конструиране и апробиране на въпросника;
  2. Разработените схематизации на функциите, принципите и конкретните процедури и етапи в процеса на съзаването на адекватен за целта, задачите и практически работоспособен въпростик;
  3. Критериите за оценка на качествата на конструирания въпросник;
  4. Проблемите, засягащи апробиране на отделни въпроси и на въпросника като цяло.
Специален акцент е поставен върху предварителните когнитивни проверки и експерименталното прилагане на въпросника в конкретните практически условия преди самото изследване. Предложена е авторска концепция на принципните изисквания, етапите и процедурите, през които преминава сложният изследователски процес по създаване на въпросника. Обосновава се и един допълнителен етап за проверка на качествата на въпросника "post factum", т.е. след като изследването е вече приключило. Предложена е специална "SOS-техника", предназначена за проверка и контрол на "опасните точки", т.е. на рисковете за грешки при разработване на въпросника.

Към всичко това се прибавят и най-важните резултати от критичния анализ на българския опит в това отношение. Той е оценен през погледа на представители на академичната общност и на социологическите агенции, както и на резултатите от проведените методически опити, засягащи различни аспекти от процедурите по създаване на въпросника.

Авторите на настоящата монография са утвърдени учени от Института по социология при БАН под ръководството на член-кореспондент ст.н.с. I ст. д.с.н. Атанас Атанасов.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Изкуството да се задават въпроси и да се получават отговори
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Технологии и мениджмънт
Огнян Андреев
Софттрейд
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Клъстърен Подход за повишаване на конкурентноспособността
Младен Велев
Софттрейд
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Тийнейджърски дневник 3
Ралица Филипова
Софттрейд
рейтинг:
1%
9,90 лв.
Инфoрмaциoннa срeдa и книгoиздaтeлскитe прoцeси
Любa Цвeткoвa
Софттрейд
рейтинг:
1%
6,00 лв.
Новата информационна среда и книгоиздателските процеси
Люба Цветкова
Софттрейд
рейтинг:
1%
6,00 лв.