Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Изкуството да пишем 8-12кл.

Не е наличен

Речеви жанрове
Анализ, тълкуване, интерпретация
Есе
Интерпретативно съчинение
Примерни разработки
Техники на писането
Писането е неотменна част от живота на човека.
Писането на съчинения е част от обучението по български език и литература.
Особено важно става то, когато трябва да се положи определен изпит - в по-голямата си част изпитите са писмени и доброто съчинение е условие, без което не може да се постигне успех.
В същото време работата върху обучението по писане в училище е доста подценена. Усилията са насочени или към овладяване на самото учебно съдържание по литература, или върху стиловите и граматичните знания и умения. Смята се, че добрата подготовка по български език и литература се изчерпва с овладяването на някакви предварително готови отговори, свързани с творчеството на отделните писатели, и с що-годе грамотното писане. Възглед, чието следствие са слабите резултати при по-сериозни изпитания (каквито са кандидатстудентските изпити) и ниската комуникативна култура на днешното българско общество като цяло.
Овладяването на изкуството да се изразяваме е едно от условията, които ще ни помогнат да се реализираме успешно в социалния живот. Умение, което има връзка с граматиката и литературата, но не се изчерпва с тях. Нито пък е тяхно пряко следствие.
То трябва да се изучава целенасочено. В древността с това умение се е занимавала реториката, изучавана паралелно с граматиката. А заедно с тях се е изучавала диалектика (логика). Тези три „свободни изкуства" са съставлявали т. нар. „тривиум" и заедно с „квадриума" - аритметика, геометрия, астрономия и музика, са оформяли системата на седемте свободни изкуства, изграждащи фундамента на човешката образованост. Нито едно от тези „изкуства" няма стойност без останалите, защото само тяхната взаимна обвързаност помага на човека да погледне на света от различни ъгли и все пак цялостно. С други думи, отделните знания н умения се допълват и предполагат едно друго.
Днес науката за човешката комуникация се е развила до такава степен, че за опитния оратор (и манипулатор!) почти всичко е възможно. Съвременното общество по своята същност изюлючително много зависи от комуникативните умения и за съжаление е твърде податливо на манипулации. И точно в такова общество не бива да оставаме комуникативно неграмотни и безпомощни! Това автоматически ни отрежда ролята на губещите, на аутсайдерите.
Помагалото, което ви предлагаме, иска да ви даде прости и ясни препоръки, а защо не и „рецепти", за изграждане на двата най-прилагани в училище жанра - есето и интерпретативното съчинение…


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Изкуството да пишем 8-12кл.
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
На изпит след 7. клас: Всички знания за теста по български език и литература
Александър Панов, Андреана Ефтимова
Диоген
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Трансформиращият преразказ
А.Панов
Диоген
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Всички знания за Държавния зрелостен изпит по български език и литература
Александър Панов, Андреана Ефтимова
Диоген
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Опасният съсед
Василий Лвович Пушкин
Диоген
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Къде грешим най-често
Ваня Колева
Диоген
рейтинг:
1%
8,00 лв.