Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Иконостас на първите

Иконостас на първите:
 • Първите български възрожденци-просветители;
 • Първите строители на новобългарския език;
 • Първите радетели за самостоятелна българска църква;
 • Първите български поети;
 • Първите наши журналисти и издатели;
 • Първите борци за свободата и независимостта на България;
 • Едни от първите български дейци на науката;
 • Първите български дипломати;
 • Първите български белетристи и драматурзи;
 • Първите български държавници.
Подобно на знаменитото произведение "Българският Великден или страстите бълтарски", в което Тончо Жечев показва драматизма на борбата за независима българска църква в нейния епицентър - столицата на Османската империя Цариград, в своята книга "Иконостас на първите" Георги Хинчев проследява легендарния път на част от най-великите българи, тръгнали да възраждат пробудилото се за нов живот Отечество от най-изявения "наш" образователен център извън българските земи - някогашната южноруска столица Одеса. В нея се разкриват широк кръг от епохални явления и събития през целия деветнайсети век и на този фон - съдбите и народополезната дейност на двайсет и четири исторически личности, застанали в първата редица на борбата за формиране на българската нация, а след това - и за нейната духовна, културна и политическа независимост.

Книгата на Георги Хинчев "Иконостас на първите" е един вълнуващ документален разказ, в който едновременно с възпяването на епичната борба на водачите на нацията срещу османските нашественици, със завидна сила е показано, че след като устояват на тоталния натиск на руското самодържавие да служат безропотно на неговите имперски и панславистки стремежи да превърнат отечеството ни в руска губерния, в една или друга степен посвещават живота си на отстояването на независимостта на България и след нейното освобождение.

Георги Хинчев е роден през 1936 г. в Плевен, но израства и получава обазование в Луковит. Завършва УНСС в София и близо 30 години работи във вестник "Земеделско знаме", където последователно извървява цялата йерархична стълбица от окръжен кореспондент до главен редактор. След демократичните промени в България през 1989 г. той е избран за народен представител в Седмото Велико народно събравие, където участва в работата на постоянните парламентарни комисии по културата и духовните ценности и по радиото и телевизията. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите български писатели. "Иконостас на първите" е неговата шеста художествено-документална творба.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Иконостас на първите
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Агентът и марсианците, или една 25-годишна история
Спас Ташев
Орбел
рейтинг:
1%
5,00 лв.
До Щастливеца и обратно
Мирослава Исидорова
Орбел
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Македония IX в.пр.Хр. - XXI в.
Цанко Серафимов
Орбел
рейтинг:
1%
35,00 лв.
Сталин и Македонският въпрос
Иван Михайлов
Орбел
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Противобългарски съдебни процеси в Скопие
Спас Ташев
Орбел
рейтинг:
1%
18,00 лв.