Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Хроника на поругаваната памет - червена книга

Книгата има за цел да предупреди широката българска общественост за посегателството срещу емблематичната за духовния център на столицата - Национална художествена академия. Тя включва статии от известни български архитекти, отворени писма, призиви и др.

Тази книга беше събрана, за да покаже един непонятен за европейското мислене, изстрадан процес, който в отсъствието на държавническа ангажираност продължава в посока на поругаване паметта на първостроителите. Сградата на Художествената академия е неразривно свързана в смислова хармония с облика на християнския храм и прилежащото пространство - най-познаваемата емблема, представяща България пред света. Построена в резултат на международен конкурс през 1906 г. по проект на арх. Александър Смирнов, сградата на Художествената академия е съществена част от сътворения от арх. Лазаров за тази изконна българска земя градоустройствен план. Продължавайки възрожденската линия на предците си, през 80-те години на миналия век именитият наш арх. Никола Николов, защитавайки предано "занаята", Категорично на висок глас заявява и предаността си към историята, към нацията. Към всичко онова, което той привнася в наричаното от него "плато", най-значими са проектите на двете основни сгради от контура на площада, в чието равновесие е търсена ролята на двете рамена, в които се излива величественият силует на храма, и обратно, към него се връща усещането за устойчивост, за непоклатимост. Проектът за тези две сгради на реконструираната и превърнатата в галерия някогашна Държавна печатница и адаптираната към нея сграда на Художествената академия, официално не са бламирани.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Хроника на поругаваната памет - червена книга
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
HUNDERTWASSER Художникът крал с петте кожи
Пиер Рестани
Taschen
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Съвременни къщи
Книгомания
рейтинг:
1%
89,00 лв.
Съкровищата на изкуството
Марко Катанео, Жасмина Трифони
A T Publishing
рейтинг:
1%
89,00 лв.
Нойферт - Архитектурно проектиране
Ернст Нойферт
СофтПрес
рейтинг:
1%
199,95 лв.
Ставропигиалният Рилски манастир
Николай Тулешков, Пламен Павлов
Арх и Арт
рейтинг:
1%
18,00 лв.