Facebook Pixel
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
080012525
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.
Христоматия с извори за българската история - Пегагог 6 Педагог 6 9789543242764

Христоматия с извори за българската история - Пегагог 6

Резюме

В помощ на ученици, зрелостници и кандидат-студенти


Извадката от извори е съобразена с държавните образователни изисквания по история и цивилизация, както и с учебната програма за задължителна и профилирана подготовка по предмета според новия Закон за предучилищно и училищно образование.

Изворите са подредени на базата на синхронизирането на хронологическия и тематичния принцип по периоди и подпериоди, съответно:  • Античност;

  • Средновековие;

  • Българите през XV – XVII век;

  • Българско възраждане;

  • България през Новото време и Съвременността.


 

Повече
Цена
15,00 лв.
Свързани продукти
Автор Магдалена Андреева, Евгений Кандиларов, Николай Димитров
Издателство Педагог 6
ISBN 9789543242764
Година на издаване 2020
Корица Мека
Страници 256
Език Български

Предговор към третото допълнено и преработено издание

Христоматията с исторически извори е замислена да покрие дефицита от подобни издания на пазара за учебна литература, като предложи едно компактно, систематично и целенасочено подбрано изложение на едни от най-известните писмени извори и документи от българската история от Античността до наши дни. Тя е в унисон с новия възглед за ролята на документа в историята като носител на равностойна информация. В съвременното историческо образование изворът се явява ресурс за разкриване на многообразни гледни точки при представянето на историческите събития, разширява и обогатява знанията на учениците.
Извадката от извори е съобразена с държавните образователни изисквания по история и цивилизация, както и с учебната програма за задължителна и профилирана подготовка по предмета според новия Закон за предучилищно и училищно образование.

Изворите са подредени на базата на синхронизирането на хронологическия и тематичния принцип по периоди и подпериоди, съответно:

    Античност;
    Средновековие;
    Българите през XV – XVII век;
    Българско възраждане;
    България през Новото време и Съвременността.

В друг шрифт преди текста на изворите от Средновековния период (поради тяхната специфика) е обърнато внимание на основни факти, за които става въпрос, с цел учениците да се справят по-добре със задачата, която им е поставена. Текстът на документите се предхожда от кратка уводна бележка със сведения за времето, през което е живял авторът, и по какви въпроси е писал. Съвременните имена на топонимите, използвани в текстовете (особено що се отнася до Средновековния период), се дават в скоби, за да се внесе яснота по проблема. В квадратни скоби [ ] е вмъкнато пропуснато име или текст, което пояснява логиката на текста. На много места в текста има многоточие [...], което означава, че той е съкратен с оглед на това, да стане по-четивен и да илюстрира най-важната информация, за която се отнася. Изворите са цитирани коректно, назован е източникът, откъдето е взет текстът.

Христоматията е предназначена за работа в часовете по история и цивилизация както в рамките на задължителната, така и на профилираната подготовка. Тя запълва липсата на достатъчно извори в учебниците и разширява текста на документи, които са само загатнати в основния урочен текст. Ние смятаме, че тя ще улесни значително преподавателите при търсенето и окомплектоването на нужните за съответния урок исторически извори и ще даде насоки за самостоятелна работа на учениците. Разширявайки числеността на предлаганите извори, христоматията е предназначена и за успешна подготовка за държавните зрелостни изпити. Като се вземе предвид фактът, че във вариантите за ДЗИ се съдържат разнообразни въпроси, които изискват работа с документи, изданието предлага голям набор от документи, дава и необходимата база за самообучение. Въпросите са типови и възможните варианти са разяснени в кратка методическа част към изданието. При комбинирането на писмените извори с източници от друг характер (например изображения, исторически карти, картосхеми и др.), се създава широко поле за дидактическа дейност.

Нужно е да подчертаем, че христоматията ще влезе в употреба и в подготовката за кандидатстудентските изпити. В много висши училища е възприет като изпитен вариант формат на тест, включващ въпроси със затворен или отворен отговор на базата на работа с исторически извори; съставяне на кратък исторически текст. Надяваме се, че христоматията ще ползва и широк кръг читатели, които имат засилен интерес към българската история.

Христоматията, която предлагаме на вашето внимание, няма за цел да бъде изчерпателна и пълна – в смисъл да включи всички писмени исторически извори за съответния исторически период. Тя е предназначена предимно за нуждите на ученическата общност в рамките на българското средно общообразователно и профилирано училище и предоставя възможност за покриване на максимума знания, който се изисква от обучаемите при завършването на конкретната образователна степен. Може да се ползва и от студенти по историческите дисциплини, както и от цялата преподавателска общност.

Настоящото издание е преработено, допълнено и коригирано с оглед да се избегне непълнотата на събитията, която би се получила при голямото съкращаване на обема на оригиналния извор с цел да се създаде едно компактно ученическо издание. Съставителите на христоматията се надяват изданието да бъде полезно в трудния процес на обучение и възпитание; да предложи един онагледен прочит на българската история; да разшири познанието и погледа към отминали събития. Представянето на историческите процеси посредством различни педагогически методи, ресурси и източници на работа е свързано с идеята за практическото реализиране на модернизацията в историческото образование.


Все още няма коментари и оценки за този продукт

За доставките си в България Онлайн книжарница Сиела се доверява на куриерски компании Спиди и Еконт.

Стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв и тази сума остава твърда независимо от наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, населеното място на получателя, деня за доставка, както и дали доставката се извършва до офис или до адрес.
ВАЖНО! По време на кампания -50% на книгите на Сиела и DejaBook безплатната доставка в Ciela.com за всички стоки отпада за срока на промоцията!
Доставката до обект Сиела Графа е безплатна.
За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя и теглото на поръчаните продукти.
Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.

За Автора

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)