Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Христо Караманджуков - радетел за българщината в Родопите

Не е наличен
Кой е Христо Караманджуков? Това е учителят, издателят, общественикът, когото спокойно можем да поставим в пантеона на онези родопчани, които посветиха своя живот и дейност за благото и просперитета на своята любима планина. Близо четвърт век, без прекъсване от 1921 г. до 1947 г., той издава народоучното списание „Родопа". Няма друго родопско издание с такова дълго съществуване. Само това да беше направил през своя живот, заслугите му нямаше да бъдат по-малко, защото Христо Караманджуков и сп. „Родопа" представляват едно неразривно свързано цяло. След изданията на Стою Шишков, Васил Дечев и др. то е най-голямото по значимост и всеобхватност родопско периодично издание. И учен, и грамотен и неграмотен, и млад и стар, и християнин и мохамеданин ще намерят в него по нещо интересно за себе си. То е енциклопедия, летопис на общородопската действителност по онова време с всичките й лъкатушения и разнообразие.
На това списание Христо Караманджуков е редактор, издател и разпространител, издържа го със свои средства и от събраните абонаменти. Затова то е смисълът на неговия живот, с него е живял и изразявал болките и радостите на родопското население. Той е душата на списанието. Чрез него общувал с целия Родопски край, откъдето имал дописници, съдружници и сподвижници.
Спомените си за Христо Караманджуков, Петър Маринов пише още през 1977 г. по повод 100 години отеговото рождение. Те обхващат периода слез 30-те години на ХХ век, когато П. Маринов става сътрудник на сп. Родопа и ги сближава идеята за приобщаването на българите мохамедани от Родопския лабиринт към българщината.
Спомените на Петър Маринов за Христо Караманджуков са допълнени с многобройни писма и документи, разменяни между двамата в продължение на много години. Те са ярка илюстрация на техните лични и обществени отношения, говори се за факти и събития от близкото и далечното минало, обсъждат се варианти за решаването на дадени проблеми, особено свързани с българите мохамедани, за развитието на обществените и културните процеси в Смолян и района, по списването на сп. „Родопа", неразбирането от висшестоящите ръководни органи за характера на живота, бита и поминъка на среднородопското население и още и още други въпроси, които стоят на дневен ред.
Тази книга е хронология на всичко онова, което е свързано с дейността по приобщаването на българите мохамедани от Родопския край към българщината, тяхното културно и просветно развитие и народностно осъзнаване. Едно широко поле за младите изследователи за изясняване на този толкова важен дял от родопската история.
Въпреки че спомените са написани през 1977 г. въпросите засегнати в тях не губят своето актуално значение и днес. Текстът в книгата е такъв, какъвто е в оригиналния машинописен вариант. Направена е само техническа редакция, избегнати са някои повторения на изрази и мисли. Прибавени са и бележки по съдържанието за обяснение на някои събития, имена и диалектни думи.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Христо Караманджуков - радетел за българщината в Родопите
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Интелектуалецът Емануил Попдимитров
Катя Кузмова-Зографова
Труд
рейтинг:
1%
4,99 лв.
Христо Ботйов - Опит за биография
Захарий Стоянов
Сиела
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Леда Милева
Ивайло Христов
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Дългът
Георги Гуторанов
Гуторанов
рейтинг:
1%
6,00 лв.
Тетевенският говор - Тълковен речник
Петър Маринов
Потайниче
рейтинг:
1%
12,00 лв.