Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Граници на договорната и деликтната отговорност

Не е наличен
Проблемите, свързани с за гражданската отговорност имат изключително голямо значение. Тя е призвана да въздейства върху неправомерното развитие на гражданските правоотношения във всичките им разновидности. В рамките на общата гражданска отговорност централно място заемат договорната и деликтната отговорност. Поради това актуален е и въпросът за границите на договорната и деликтната отговорност. Тези граници очертават вида и обема на вредите, които трябва да се възстановят. В по-широк смисъл границите могат да се разглеждат във времево отношение, по отношение на лицата и пр.

Монографията “Граници на договорната и деликтната отговорност” съдържа четири глави. В глава първа е разгледана общо гражданската отговорност – понятието, правната уредба по римското право, развитието на института и правната уредба на отговорността и нейните предпоставки. Глава втора разглежда границите на договорната отговорност. Дадена е обща характеристика на нейните граници, обема на отговорността при договорните задължения, както и основанията, които я изключват. Границите на деликтната отговорност са разгледани в третата глава. Същата включва правната уредба на границите на деликтната отговорност, обема и основанията, изключващи тази отговорност. В четвъртата глава е разгледано съотношението между границите на договорната и деликтната отговорност. Обърнато е внимание на сравнението в обема на отговорностите при договорните и деликтните задължения, изследвани са и въпросите за конкуренцията между договорната и деликтната отговорност и са направени съответните изводи. Разгледани са също и важни международно-правни и процесуални проблеми.

В изследването широко е застъпена и съдебната практика. De lege ferenda са направени някои предложения с оглед подобряване на законодателството, които засягат спорния проблем за съотношението между договорната и деликтната отговорност, хипотезата на съпричиняване на вредоносния резултат, както и обезщетяването на неимуществените вреди при договорната отговорност. Направените предложения според мен биха допринесли за една по-голяма яснота и завършеност в уредбата на тези отговорности. 

Настоящият труд има изразена практическа насоченост.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Граници на договорната и деликтната отговорност
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
17,90 лв.