Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Горящата планина

Юбилеен сборник с на австрийския поет Густав Хайнзе

Настоящата книга се издава по повод 50-годишнината от кончината на австрийския поет и преводач Густав Хайнзе с истинско име Йозеф Клайн (1896 - 1971), живял и творил в България от 1924 г. до смъртта си през 1971 година.

Стиховете са в превод на: Екатерина Клайн.В лицето на Йозеф Клайн германците и австрийците губят един свой поет, а ние българите губим един свой голям приятел и голям преводач, какъвто едва ли скоро ще се роди.

Проф. д-р Константин Гълъбов, 25.01.1971

Австрийският писател Густав Хайнзе, псевдоним на Йозеф Клайн, е част от многобройните немскоговорящи интелектуалци и артисти от Централна Европа, които войните са принудили да заминат за италианския фронт. Поетът е свързан с Италия, защото е син на италианска майка и се е сражавал в Крас в четири от битките на река Соча.

Йозеф Клайн е роден през 1896 г. в Херцег Нови в Далмация, сега Черна гора, и умира в България, София през 1971 г. Син на австро-унгарски офицер със судетски произход и на наследница на видна фамилия от Далмация, Лукреция Андрович. Бил е предопределен от семейството си да следва военна кариера. През 1915 г. е в Крас. В края на войната намира работа като инженер в предприятието Siemens & Halske и след Виена и Белград, през 1924 г. е преместен в София. Оттогава София става неговият град, а България – новата му родина. Усилията му на литературния фронт, интензивни и плодотворни през младежките години, ще открият в течение на годините една щастлива алтернатива в преводите на български поети на немски език.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Горящата планина
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Лудвиг
Давид Албахари
Панорама
рейтинг:
1%
9,00 лв.
Креватът със златния крак
Зигмунд Скуинш
Панорама
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Дълга е нощта
Ферида Дуракович
Панорама
рейтинг:
1%
9,00 лв.
Бар Флобер
Алексис Стаматис
Панорама
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Добрият войник. Приказка за страстта
Форд Мадокс Форд
Панорама
рейтинг:
1%
15,00 лв.