Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Голата истина

На разходка през събитията на 40-те

Книгата съдържа фейлетони и статии от писателя Трифон Кунев (1880–1954), публикувани между есента на 1945 г. и ранната пролет на 1947 г. Множеството от текстовете са вече издадени – появяват се в книгата „Ситни-дребни като камилчета“ (1946) и в други по-късни подборки. Но публицистиката на Трифон Кунев трудно може да се намери днес в достъпен вид и тираж. Ето защо тази книга идва, за да набави отново иначе издадени в различни книги публицистични текстове, а от друга, за да включи за първи път между две корици около двайсетина статии, фейлетони и документи.

Трифон Кунев е юрист, политик, част от БЗН, арестуван е след атентата в църквата „Света Неделя“. Между 1944 г. и март 1945 г. заема поста председател на Съюза на българските писатели. Сътрудничи на списанията „Мисъл“, „Наш живот“, „Демократически преглед“ и „Българан“.

Инкриминираните текстове на Трифон Кунев отново срещат читателите

Силата на духа, решителността на изказа и придържането към изконни демократични принципи стават причината произведения на Трифон Кунев да бъдат инкриминирани до средата на 90-те години на ХХ век, а самият автор да лежи в затвора в бурните години след 9 септември и поради разклатеното си здраве да бъде интерниран в последните години на живота си.

В настоящото издание за първи път се появява публицистиката и документалистиката, която Кунев създава по повод нанесения му на 8 юни 1946 г. в побой, както и текстове, поместени в „Народно земеделско знаме“ след излизането му от ареста на Централния софийски затвор – между ноември 1946 г. и март 1947 г. Подробно е очертано опозиционното присъствие на Трифон Кунев в литературно-политическата публичност след 9 септември 1944 г.Не е наличен

Трифон Кунев е журналист и редактор във вестника на Народнолибералната партия „Българска независимост“. По време на Балканската война служи в 3 македоно-одринска бригада и 4 рота на 12-а Лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение. В Междусъюзническата война оглавява Юнашкия легион. През Първата световна война служи като капитан, командир на телефонна част в Първи софийски пехотен полк. Между 1911 г. и 1915 г. е в редакционния екип на вестник „Воля“ като пръв помощник на тогавашния директор на вестника Симеон Радев.

Кунев е автор на стихосбирките:

  • „Песни“ (1905)
  • „Хризантеми“ (1907)
  • „Зарници“ (1926)
  • „Стихотворения“ (1945)

Със съдействието на вестник „Стършел“ през 1998 г. е издаден малък и непълен сборник политически фейлетони със заглавие „Ситни, дребни като камилчета“.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Голата истина
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Хранене и здраве съобразно природата и учението на Петър Дънов
Христо Дочев
Кралица Маб
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Убийство по български
Николай Аретов
Кралица Маб
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Диалози отвъд брега на Тежу
Франсишку Жузе Магаляйнш
Кралица Маб
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Отслабвай умно
Марк Стивънс
Кралица Маб
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Николай Кънчев в българската литература и култура
Пламен Дойнов - съставител
Кралица Маб
рейтинг:
1%
7,00 лв.