Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Гласът на барока:Иван Гундулич и хърватската барокова норма

В книгата "Гласът на барока" обект на изследването са разнообразни в жанрово отношение текстове на хърватската барокова литература, като акцентът е поставен върху онези жанрове, които са застъпени и в творчеството на Гундулич.В книгата "Гласът на барока" обект на изследването са разнообразни в жанрово отношение текстове на хърватската барокова литература, като акцентът е поставен върху онези жанрове, които са застъпени и в творчеството на Гундулич. Това са епическата поема, бароковият плач, пасторалата, мелодрамата и лирическите стихотворения. Книгата отделя по-голямо внимание на бароковите текстове от дубровнишко-далматинската литература не само защото Иван Гундулич е неин ярък представител, а и защото в нея са далеч по-отчетливи белезите на новия стил в сравнение с литературата, създавана в северните хърватски територии (кайкавската и славонската).

Иван Гундулич е сред авторите, без които да се говори за хърватската литература изглежда също толкова немислимо, колкото да си представим центъра на българската столица без Народния театър и особено без името на неговия патрон - Иван Вазов. Без да е нужно за кой ли път показното изтъкване на тяхната „патриаршеска" роля в двете южнославянски литератури, несъмнено е едно - творбите и на двамата автори създават рецептивна нагласа, с която следващите

поколения творци по един или друг начин се съобразяват.

 

 

Людмила Миндова е родена през 1974 г. в Русе. Завършила е Славянска филология в Софийския университет. Автор е на изследвания върху южнославянския барок и постмодернизъм. Превела е на български книги на Данило Киш, Дубравка Угрешич, Симо Мраович, Миро Гавран, Йосип Ости и други.

През 2010 г. излиза стихосбирката й „Блус по никое време" (Сиела).Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Гласът на барока:Иван Гундулич и хърватската барокова норма
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Места на любовта (В текстовете на десет източноевропейки)
Колектив
Алтера
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Арт Про / Pro Art
Колектив
Алтера
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Тамбос
Людмила Миндова
Жанет-45
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Животът без музика
Людмила Миндова
Жанет 45
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Роман за името
Людмила Миндова
Изток - Запад
рейтинг:
1%
15,00 лв.