Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Геномът

SKU
9789542826897


рейтинг:
100 % of 100
Regular Price 16,90 лв. Special Price 10,99 лв.

Автобиография на един биологичен вид в 23 глави.

Мат Ридли пише последните страници на „Геномът“ през юли 2001 година. Тогава е завършен човешкият геном в чернова. Скоро след това, през февруари 2001 година, две от най-авторитетните научни списания („Нейчър“ и „Сайънс“) публикуват първия работен вариант на кода.

Оттогава са изминали са много повече от десет години. Това са години на успехи в изучаване на човешкия геном. Излизат ли тези успехи от рамките на книгата на Мат Ридли? Загубила ли е тя актуалността си днес? Определено може да се каже – не. Основите, върху които е построен „Геномът“, остават същите.

Книгата на Мат Ридли разказва за произхода на живота и човека, за географските преселения, пола, историята и причините за много болести.

Читателят вероятно с интерес ще прочете за IQ тестовете и наследяването на интелигентността, за вродената способност към езика или за спора доколко характерът и постъпките се определят от „природата“ или „възпитанието“.

  • © Вихра Йомтова, превод от английски
  • © Фиделия Косева, дизайнер на корицата
  • © Сиела Норма АД

София 2019

ISBN:978-954-28-2689-7-35%

Картографирането на човешкия геном бе най-важният научен пробив в началото на новото хилядолетие.

Ала какво означава за нас разчитането на азбуката на живота?

Британският учен Мат Ридли повежда на увлекателно пътешествие сред човешките хромозоми и разкрива какви тайни крият. Наследените от милиони години еволюция гени са в основата и на успеха на нашия вид, и на най-големите ни слабости.

В тях се крие нашата история, която се простира далеч назад в тъмата на времето, когато един с нищо незабележителен вид се е отделил и е започнал вълнуващо пътешествие, което в крайна сметка води към звездите. Променял е себе си, инструментите си и средата си, но винаги е оставал пряко и неразривно свързан с всяко друго живо същество на планетата. Но сега, за първи път в историята, същият този вид има възможност да скъса пъпната връв с обещаващите, но и малко плашещи възможности на генетиката на бъдещето.

Но преди да пренапишем генетичния код на телата си, трябва да го опознаем. Да преборим страховити и нелечими доскоро болести. Да разберем себе си, което много учения са опитвали да направят, но са се проваляли, защото не са имали разбиране за механизмите, които движат нашите тела и умове.

Е, тази загадка вече започна да се разкрива. Последвайте Мат Ридли на това смело приключение сред човешкия геном, опознайте миналото на нашия вид, разберете настоящето и помечтайте за бъдещето. Защото само нашият вид може да мисли за него.

И някъде в гените ни се крие тайната и на това умение.

 

Превод: Вихра Йомтова

Дизайнер на корица: Фиделия Косева

 

Една от най-знаковите книги на Мат Ридли.

Елегантно написана, разбираема, достъпна, информираща, но преди всичко – човешка.

Спектейтър

 

Тази книга е увлекателна като научно-фантастичен роман, но тя показва докъде се простират хоризонтите на истинското познание. 

Сънди ХералдНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Геномът
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Мат Ридли -

Мат Ридли е зоолог по образование, защитил е докторат в Оксфорд, направил е завидна журналистическа кариера в сп. Икономист и в. Дейли Телеграф. Автор е на книгите Червената кралица – секс и еволюция на човешката природа, Произход на добродетелта, Превъзпитание на човешката природа, Разумният оптимист – еволюция на благоденствието и Геномът.

Свързани продукти
-35%
Еволюция на всичко
Мат Ридли
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 11,64 лв.
-35%
Е-книга
Е-книга Геномът
Мат Ридли
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 13,00 лв. Special Price 8,45 лв.
-35%
Кратка история на иновациите
Мат Ридли
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 11,64 лв.
-35%
Е-книга
Е-книга Кратка история на иновациите
Мат Ридли
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 15,00 лв. Special Price 9,75 лв.
Вирус - В търсене на произхода на Ковид-19
Мат Ридли, Алина Чан
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.