Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Фуко - Смелостта за истината

„Смелостта за истината“ е последният курс лекции, които Фуко чете в Колеж дьо Франс от февруари до март 1984 г. Умира няколко месеца по-късно. Това неизбежно ни подтиква да четем текстовете като завещание.„Смелостта за истината“ е последният курс лекции, които Фуко чете в Колеж дьо Франс от февруари до март 1984 г. Умира няколко месеца по-късно. Това неизбежно ни подтиква да четем текстовете като завещание.

Те радикализират анализите от „Управляването на себе си и на другите“ (издание на КХ – Критика и Хуманизъм от 2016 г.). Ако там казването на истината се изследва като политическо понятие, то тук се преминава в измеренията на етиката. 

В какво се състоят рисковете на казването на истината? А ползите му? Защо киниците толкова помагат в отговора на този въпрос? И как се стига оттук до „истинския живот“? А до „философския“? И защо едната от двете посоки на западната философия е да бъдеш „лекар на всички“? 

Фуко, определял себе си като историк на идеите и археолог на знанията, който разобличава претенцията им да са истина и ги оголва като власт, сега признава, че е философ. И го виждаме обзет тъкмо от въпроса за истината – не като дискурс, а като практика. 

През създаващите усещане за безвремие каменни стени на Колеж дьо Франс, където Фуко чете лекции, всъщност се дочува грохотът на политическата актуалност. „Забравеното етическо“ удря като мълния, незаобиколим закон. Какъвто се оказва казването на истината, или животът в грижа за себе си, разбрана по този висок начин. 

Текстовете са колкото философско завещание, толкова и размишляване на предела – за начина на живот, какъвто си струва да бъде живян. Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Фуко - Смелостта за истината
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Епистемология на прикритостта
Ив Козофски Седжуик
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Управляването на себе си и на другите (Курс лекции в Колеж дьо Франс 1982-1983)
Мишел Фуко
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
30,00 лв.
История на сексуалността - том 1 - Волята за знание
Мишел Фуко
Критика и Хуманизъм
рейтинг:
1%
22,00 лв.
История на сексуалността - том 2 - Употребата на удоволствията
Мишел Фуко
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
30,00 лв.
История на сексуалността - том 4 - Признанията на плътта
Мишел Фуко
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
35,00 лв.