Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Фантасмагория

Не е наличен

„Фантасмагория“ е сатирична поема от Луис Карол, отпечатана за първи път през 1869 г. Заглавието той заема от Магическия фенер на илюзиониста Етиен-Гаспар Робъртсън, чиито представления са много популярни в Англия през 19 век. Разделена е на песни (cantos), което е характерно за дълги, сериозни произведения. “Божествена комедия” на Данте например. Това ѝ придава известно достолепие, докато всъщност се въртим в абсурдния спектакъл на обществения ред. Сюжетът е простичък. Един малък призрак посещава къщата на някой си мистър Тибс. Срещата им, може да се каже, е съдбовна.

Разбира се, поемата е по-скоро забавна, отколкото страшна. Чуден калейдоскоп от политика, право, образование, възпитание, архитектура, литература, предразсъдъци, правила, изобщо всичко, за което се досещате. Лекотата, с която Луис Карол ни води през тази история, е присъща само на човек, който е приел играта като най-високо занимание на ума. Това е причината „Фантасмагория“ да бъде харесвана и от децата, и от възрастните. „Много ме бива да изобретявам разни неща“, казва Белият конник на Алиса. И това е самата истина. Сред многобройните изобретения на Карол е дори Скрабъла.

„Фантасмагория“ е поема-игра. Математическо уравнение на обществото, за чието решение Карол използва думи. Дали изобщо има отговор е спорно, защото така или иначе числовите стойности от двете страни на равенството трябва да са еднакви. Не можем да избягаме от Огледалото.

Теменуга Маринова- преводач ,Теменуга Станчева- художник на корицата и илюстрациитеНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Фантасмагория
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Алиса в страната на чудесата & Алиса в огледалния свят
Луис Карол
Хермес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
Алиса в страната на чудесата. Алиса в огледалния свят "Златни детски книги" №18
Луис Карол
Труд
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Алиса в страната на чудесата
Луис Карол
Пан
рейтинг:
1%
7,90 лв.
Е-книга
На лов за Снарк е-книга
Луис Карол
Колибри
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор
Луис Карол
Лабиринт
рейтинг:
1%
19,90 лв.