Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Удавеният свят

Едновременно странно и страховито приключение сред екзотична пустош и потискаща власт, романът „Удавеният свят“ силно напомня на творчеството на Джоузеф Конрад., Кингсли Еймис

Джеймс Балард ни отвежда в един бъдещ свят, в който човекът е застрашеният вид

Гениалният Джеймс Балард, автор на изключителните литературни емблеми „Империя на слънцето“, „Небостъргач“ и „Катастрофа“, ни предлага да посетим един евентуален бъдещ свят, в който природата отново е господар, а човекът е застрашен вид…

 • Преводач: Деян Кючуков;
 • Художник на корицата: Исмаил Инджеоглу.


Е-книга

В близкото бъдеще светът се е завърнал в миналото…

Радиационните лъчения на Слънцето и глобалното затопляне са разтопили полярните шапки. Климатът напомня на тропическите условия от праисторическата епоха, гъста растителност е превзела руините на цивилизацията, свирепа и мутирала фауна дебне из мочурливите земи, някога величавият Лондон е наводнен. Няколко учени обаче ще се изправят пред този жесток естествен отбор и ще се опитат да се преборят с безмилостните му правила. В процеса обаче ще настъпи зловеща и неочаквана промяна – както на физическо, така и на психологическо ниво… защото с рухването на градската инфраструктура може би необратимо е започнало да рухва и самото човешко битие.

С излизането си „Удавеният свят“ катапултира името на Дж. Г. Балард във висшата лига на спекулативната проза. Обявен за един от най-силните и запомнящи се литературни гласове в сферата на новата научнофантастична вълна, британецът бързо се утвърждава като автор, който използва жанра само като отправна точка – всичко останало е солиден и неръждаем комплект от прогнози и коментари, които карат всеки читател да се чувства по-близо до истината и по-подготвен за бъдните дни… колкото и мрачни да са те!

Откъс от увода към книгата от Мартин Еймис

Дали способността за пророкуване е литературна дарба? И следва ли особено високо да ценим творбите на Джеймс Балард заради „свръхестествената“ (както твърдят някои критици) точност на прогнозите им? Предполагам, че отговорът и на двата въпроса е едно развеселено „не“.

В The Atrocity Exhibition (1970) Балард удачно сочи Роналд Рейгън като бъдещ президент. От друга страна, в Hello America (1981) допуска, че САЩ ще бъдат изцяло евакуирани до 1990 г. Метеорологичните катаклизми, рисувани в първите му четири романа, все още изглеждат правдоподобни. Но социалната криза от последните четири, отличаваща се с насилие и беззаконие, породени от пренасищането със свободно време и материални блага, сега изглежда отдалечена до невероятност.


Ако действително има пророчество, то се свежда до това, че творческото гадаене винаги е безнадеждно случайно. Самото разгръщане на световните исторически събития е произволно, а „бъдещето“ се определя от мъглява неизвестност и в този смисъл е чуждо на естетиката. Освен това художественото творчество дължи вярност само на една муза, истинска богиня и чиста като осемте си сестри, а не на мадам Сосострис, гадателката с карти от „Пустата земя“ на Т. С. Елиът. И все пак има някои писатели, чиято визионерска сила се опълчва на логичните умозаключения – писатели, които сякаш са в състояние да усетят и използват „жуженето на света“, предвещаващо „близкото след“. Първата фраза принадлежи на Дон ДеЛило, който е един от тях, а втората – на Джеймс Балард (1930 – 2009).


Балард предвижда климатичните изменения, причинени от човека, не в „Удавеният свят“ (1962), а в The Drought („Сушата“), излязъл през 1964 г. В този роман, първоначално озаглавен The Burning World („Изгарящият свят“), промишлените отпадъци са задръстили океаните и са нарушили цикъла на валежите, превръщайки планетата в пустиня от прах и огън. В „Удавеният свят“ екологичната катастрофа има по-различни измерения. Средната температура на екватора е осемдесет градуса и се покачва, полярните шапки и вечните ледове са се стопили, Европа е „система от гигантски лагуни“, американският Среден запад е „огромна водна площ, отворена към залива Хъдсън“, а населението на света, намаляло до пет милиона, се е скупчило в Арктика и Антарктика (където термометрите засега бележат „приятните“ трийсет градуса). Как се е стигнало дотам? Чисто и просто поради слънчева нестабилност, без никаква помощ от страна на Homo sapiens . Така, въз основа на един роман, Балард може да добави своя глас към настоящия републикански дебат за глобалното затопляне – леко вляво от Рик Пери и Мишел Бахман, но и леко вдясно от Мит Ромни.


Това е ирония, която не бива да ни плаши, защото ни доближава до по-съществени въпроси. Като човек (и „зелен“ по убеждения) Балард е на страната на ангелите, но като творец безусловно принадлежи към партията на дявола. Той обича лепкавите джунгли на „Удавеният свят“ и изпепелените пустини на „Сушата“ точно както и суперураганите и лавините на The Wind from Nowhere („Вятърът от нищото“, 1961) и апокалиптичната минерализация на The Crystal World („Кристалният свят“, 1966). Мерило за творческия му радикализъм е, че приветства тези отчаяни антиутопии с всяка фибра на своето същество. Когато се отвръща от научната фантастика на 50-те, Балард отхвърля „външния космос“ в полза на неговата противоположност, „вътрешния космос“. Той се слива със своите визии за бъдещето, като ги интернализира в наситено с въображение мъченичество. Единството на усещане и обстановка, картографирането на ландшафта на тревожния ум – това е, което има значение за Балард. То придава на произведенията му специфичната сплав от своенравност и скованост.


„Скоро щеше да стане твърде горещо“, гласи лаконичното първо изречение на „Удавеният свят“. Главният герой, морският биолог Робърт Керанс, се взира от балкона на своя апартамент в „Риц“. Той е единственият (сухоземен) обитател на хотела, а надигащата се вода е на десет етажа под краката му.


Дори през гъстата, маслиненозелена растителност безмилостната сила на слънцето бе напълно осезаема. Ярките пречупени лъчи барабаняха по голите му гърди и рамене... Небесното светило вече не представляваше правилен диск, а разлята елипса, която пламтеше на източния хоризонт като колосална огнена топка, а отражението ѝ превръщаше мъртвата оловна повърхност на лагуната в блестящ меден щит.


Слънцето е обезпокоително разтегнато, а също и тревожно шумно. То „гърми“ и „бумти“, ние чуваме „вулканичния тътен“ на неговите недра.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Удавеният свят
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
-33%
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 23,00 лв. Special Price 15,41 лв.
-33%
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 11,99 лв.
Е-книга
Е-книга Небостъргач
Дж. Г. Балард
Колибри
рейтинг:
1%
11,00 лв.
Удавеният свят
Дж. Г. Балард
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Кажи сбогом на вятъра
Дж. Г. Балард
Изток-Запад
рейтинг:
1%
24,00 лв.