Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 3-2022

SKU
2748-7054-3-2022


Regular Price 11,00 лв. Special Price 8,80 лв.

Гост на брой № 3 на списание „Медицинско право и здравеопазване“ е омбудсманът проф. д-р Диана Ковачева, която специално за нашите читатели споделя какви са функциите на омбудсмана в сферата на здравеопазването, както и интересни случаи, при които препоръките на омбудсмана са взети предвид, с което са възстановени нарушените права на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица.-20%
Е-книга

Уважаеми читатели,
Гост на брой № 3 на списание „Медицинско право и здравеопазване“ е омбудсманът проф. д-р Диана Ковачева, която специално за нашите читатели споделя какви са функциите на омбудсмана в сферата на здравеопазването, както и интересни случаи, при които препоръките на омбудсмана са взети предвид, с което са възстановени нарушените права на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица. С разбиране към необходимостта от намиране на окончателно решение, проблемите и препоръки за тяхното отстраняване са включени и в годишните доклади за дейността на омбудсмана, внасяни ежегодно в Народното събрание.
В настоящия брой първата статия е на д-р Маргарет Сирич от Полша, в която се прави правен анализ на процесите, извършвани при клиничните изпитвания от Агенцията за медицински изследвания в Полша, която предоставя уникална възможност полските пациенти да получат достъп до последните технологии, а медицинските и академични центрове за клинични изпитвания – шанс да участват в конкурентни изследвания в световен мащаб. След позволение от д-р Сирич, статията е преведена на български език, като публикуваме и оригинала на англиийски език.
В следващата статия, Веска Гергова прави прецизен анализ на различните възможности, предвидени в закона, за достъп на пациента до терапия в България, като изключение от общото правило за лечение само с разрешени за употреба лекарствени продукти, достъпни на пазара чрез нормалната верига на доставка – клинични изпитвания на лекарствени продукти, неинтервенционални проучвания, приложение на лекарствен продукт „off-label“, състрадателна употреба, специална поръчка за конкретен пациент и други. Направен е сравнителен анализ между тяхната уредба, като e пояснена същността им и са изяснени приликите и разликите между тях.

В секцията „Юриспруденция“ Ви предлагаме да се запознаете със съдържанието на две съдебни решения:
По делото А.К. срещу Латвия Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнася със съдебно решение по жалба с правно основание член 8 от Конвенцията относно адекватността на медицинските грижи. Жалбоподателката се оплаква, че поради лекарска небрежност ѝ е била отказана адекватна и навременна медицинска помощ под формата на предродилен скрининг тест, който би показал риска от генетично заболяване на плода ѝ и би ѝ позволил да избере дали да продължи бременността. Тя се оплаква също така, че националните съдилища, като са тълкували неправилно Закона за медицинските услуги, не са установили нарушение на правото ѝ на зачитане на личния ѝ живот в това отношение. В заключението си съдът намира, че подходът на националните съдилища към иска на жалбоподателя разкрива някои проблеми в правоприлагането.
Кумулативният ефект от установените пропуски е, че националните съдилища не са разгледали правилно твърдението на жалбоподателката, че не е получила медицинска помощ и информация в съответствие с националното право по начин, който е достатъчен, за да гарантира защитата на нейните интереси. Следователно е налице нарушение на член 8 от Конвенцията в неговия процесуален аспект. Обръщаме внимание на особеното мнение на
съдия Здравка Калайджиева, в което аргументирано защитава позицията си, че самите международни съдии в решаващия състав може да не са съгласни с националните съдии или лично да предпочитат на национално ниво делото да бъде разгледано по различен процесуален начин, което според нея не води до неспазване на процесуалните изисквания, присъщи на член 8 от Конвенцията, и със сигурност не води до произвол от страна на националните съдилища. Представяме Решението на ЕСПЧ от 2014 г. в авторски превод на български език.

Неслучайно второто избрано дело в настоящия брой е Решение № 46 от 16.09.2022 г. по гр. Д. № 4132/2021 г., Г. К., I Г.О. на ВКС, образувано по касационна жалба на Н. Е. Б. против решение № 293 от 30.03.2021 г. на САС по в. гр. д. № 2126/2020 г., с което е потвърдено решение № 6968 от 16.10.2019 г., постановено по гр. д. № 7706/2015 г. по описа на СГС, ГО, I-15 състав, с което са отхвърлени предявените от касаторката срещу „М...“ Е., гр. С. иск с правно основание чл. 49 ЗЗД за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди от Д. анализ и срещу „И...“ Е., гр. С. иск с правно основание чл. 79, ал. 1, предл. 2-ро ЗЗД за заплащане на неимуществени вреди от неизпълнено задължение
по договор за проверка за хромозомна аномалия чрез хорион биопсия и Д. анализ.
Надяваме се да сме полезни със съдържането на този брой и желаем на читателите здраве!
С уважение,
Редколегията на списание
„Медицинско право и здравеопазване“
Редакционна колегия: Проф. д-р Дарина Зиновиева,
Проф. д-р Огнян Герджиков,
Проф. д-р Иван Тодоров,
Проф. д.н. Живко Драганов,
Проф. д-р Параскева Стаменова, д.м.н.

Съдържание:

 1. В настоящия брой:

   От редакционната колегия........................................................ 5

 1. Гост на броя:

   професор Диана Ковачева..................................................... 9

 1. Статии:

   3.1. Агенция за медицински изследвания

   в Полша – д-р Маргарет Сирич от Полша –

   статия на английски език.............................................. 18

   3.2. Агенция за медицински изследвания

   в Полша – д-р Маргарет Сирич от Полша –

   статия на български език. Превод –

   Светла Качарова............................................................. 38

   3.3. Алтернативни възможности за достъп

   на пациента до терапия и лекарствени

   продукти в България, Веска Гергова............................... 61

 1. Юриспруденция:

   Делото А.К. срещу Латвия от 2014 г.

   Превод от английски език –

   Светла Качарова.......................................................................... 86

Решение № 46/16.09.2022 г.

по гр. д. № 4132/2021 г.,

г. к., І г. о. на ВКС.......................................................................... 130Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 3-2022
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
-20%
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 23,00 лв. Special Price 18,40 лв.
-20%
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 14,32 лв.
-20%
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 25,00 лв. Special Price 20,00 лв.
-20%
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 30,00 лв. Special Price 24,00 лв.
-20%
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 14,32 лв.