Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Pink

Янца е ученичка в гимназията и като всяко младо момиче има мечти. Да намери своето момче, да бъде красива и харесвана... Но най-голямата й мечта е да има дънки, истински западни дънки. „Глупости - ще кажат днешните тийнейджъри, - какъв й е проблемът?“

За мечтата да носи дънки като „другите“ и блянът по необятните възможности на „бляскавия“ Запад

Силно автобиографично обагрена, книгата PINK разказва за времето на социализма с лек хумор, но и с носталгия по младостта. Удостоена е с Националната награда на Словения за детско-юношеска литература „Вечерница“.

 • Оригинално заглавие: Pink, Janja Vidmar;
 • Превод: Ганчо Савов;
 • Оформление на корицата: Златина Гочева.
Е-книга

Проблемът на Янца е във времето, в което живее - краят на 70-те, началото на 80-те години на миналия век. И в държавата - социалистическа Югославия. Време и място, в което банани се ядат само по Нова година, „западна музика“ се слуша по прекарани скришом през границата плочи, всички младежи са „титови“, а самият вожд Тито виси над главите на учителите във всяка класна стая. А дънките - да, дънките се внасят само контрабанда и са залог, за да бъдеш забелязан от „прогресивните“ в словенския град Марибор.

А Янца иска да бъде забелязана. Затова минава през всички модерни веяния на масовата култура - хипарка, пънкарка, диско маниачка... За да намери накрая кънкьора Мирч, своя идеал.

Откъс от романа на PINK на Яня Видмар

Титова пионерка 1

На масата я чакаше чаша, като че Светия граал, пълна с мляко и с отвратителен каймак отгоре. Малката Янца върна падналото око на куклата в ямичката. Под плетената й рокличка имаше пъпка, върху която тя лепна парче лейкопласт, за да не кърви като на по-голямата й сестра. Мама пазеше скъпоценния лейкопласт за баща й, за след бръснене. Ако разбереше къде си го крие, щеше да й извие врата като на куклата.
 Мама нави купчинката изпрана прежда около стола и започна да я намотава на кълбо. За да си успокоява нервите, тя разплиташе стари жилетки и плетеше ковьорчета. Тези творения покриваха цялото им жилище, понеже мама имаше всеки ден хиляди причини за нервен срив. А освен това с плетене на покривки и шалове тя спасяваше домашния бюджет. Изплетените си произведения от тази прежда предлагаше на клиентките си за нови. Превръщаше разплетените жилетки и килимчета в чудесни нови торбички, шапки и шалчета. А чрез тях сближаваше различните социални слоеве. Така в дома им се събираха жени на партийни функционери, домакини, пенсионерки и други еманципирани другарки.

В черчеветата на прозорците бясно стържеха дървесни червеи. На кухненската маса лежеше торбичка с метални ролки за коса, мамината глава изглеждаше като пуделче, което още не е било сресано, та прилича на къделя. Парата от тенджерите на печката смекчаваше навъсения поглед на президента от календара в ъгъла. В хола той посрещаше гостите от снимка, правена в родното му село Кумровец. А из кухненския диван пък щъкаха дървеници.

Малката Янца обичаше да се пързаля по пода, особено когато бе лъснат с червена вакса. Ловеше се за мебелите, стъпила върху един парцал. След едно такова представление върху табуретката от гниещо дърво бяха останали отпечатъци от изкъртени млечни зъби. Но тази сутрин пързалянето отпадна, защото тя бе в бялото си клинче.

Заради разваления механизъм вратичките на горните шкафчета все се отваряха самички. Обикновено когато някой минаваше край тях.
 – Ооооо... Мамо, кога тате ще ги поправи, а? – извика сестра й Весна, която се плъзгаше по червената вакса на пода в нови найлонови чорапи.
 Мама остави кълбото, свали от кафявата си блуза плетеното си бозаво шалче и го прикачи към една блузка от жоржет. Още не беше съчетала прекалено дългия комбинезон с полата.
 – Не се прави на чиста вода ненапита!

От антрето, през прозорчето на кухнята, смърдеше на съседските пълнени чушки. В кухните на работническия блок край градския парк на левия бряг се вихреха весели семейни компании, а на десния вилнееше и се кълчеше нашата Брижит Бардо.
 – Ако те види татко, ще те обеси!
 – Ау, че кофти!
 – Да вземеш да си отпуснеш полата! Пак ли си я срязала? Не можеш да ходиш на училище с мини!
 – А не, само съм я подвила малко.
 – Май че не ме чу? Вземи си шушляковото яке, след десет минути тръгваме!Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Pink
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
Мъжете, които не могат да обичат
Стивън Картър
Емас
рейтинг:
1%
8,50 лв.
Книга за бременната жена
АМЕРИКАНСКА АСОЦИЯЦИЯ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ
Емас
рейтинг:
1%
9,00 лв.
Белия зъб
Джек Лондон
Емас
рейтинг:
1%
7,50 лв.
Вълнисти папагалчета
Имануел Бирмелин
Емас
рейтинг:
1%
7,50 лв.
1000 съвета за лечение на домашните питомци
Людмила Стишковская
Емас
рейтинг:
1%
9,00 лв.