Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Непокорното семе

Този роман предизвестява какво трябва да направим, за да бъде благоразумен бъдещият ни свят, но и предупреждава никога, при никакви обстоятелства, да не унищожаваме човешката нужда от любов и удовлетворение., Library Journal

За непокорното у човека разказва Антъни Бърджес

„Непокорното семе“ е забележителна сатира, родена от блестящо въображение, изобретателна и бликаща от живот, която разглежда темата за цикличния характер на човешката история и ни предлага остроумна, плашеща, но и забавна прогноза за нашето съвремие.

 • Оригинално заглавие: The Wanting Seed, Anthony Burgess;
 • Превод: Надежда Розова;
 • Корица: Дамян Дамянов.Е-книга

Плътта притежава своя логика…

Учителят по история Тристрам и неговата съпруга Биатрис-Джоана скърбят. Загубили са детето си в един антиутопичен свят, който ограничава населението чрез контрол над популацията – свят, който издига на пиедестал алтернативната сексуалност и доброволната стерилизация.

Същевременно обаче Дерек, братът на Тристрам, сложил социална маска, за да подпомогне кариерата си, поддържа любовна афера с Биатрис-Джоана… и страстта им води до престъпление: заченати са близнаци. Ситуацията се усложнява след появата на Сивите – полиция на екстремизираното статукво, която прилага тежки репресивни мерки.

Неизбежно животът на всички се променя. Тристрам е арестуван, Дерек е повишен, а бременната Биатрис-Джоана се превръща в бегълка. Самото общество също преминава през трансформация – напрежението по улиците се покачва и недоволството разклаща цялото правителство, възраждат се древни ритуали за плодовитост, а в страната се надига зловещ канибализъм. За капак, като част от морално презрителните мерки на системата, избухва бутафорна война, чиято единствена цел е да прочисти обществото…

Надникнете в началото на този смешно-страшен роман на Антъни Бърджес

Първа част


1.


Беше денят преди нощта, когато се забиха ножовете на официалното разочарование.


Биатрис-Джоана Фокс хлипаше, потънала в майчина скръб, докато двама служители от Министерството на земеделието (Отдел за възстановяване на фосфора) поемаха малкото трупче в жълтия пластмасов ковчег. Ведри типове с черни лица и искрящо бели протези, а единият си тананикаше нашумяла напоследък песен. Често я мрънкаха по телевизията кльощави младежи от неопределен пол, ала от басовото гърло на един карибски мъжага звучеше неуместно. И зловещо.


Фред, любими мой,

сладък, малък,
моят вкусен залък...

Невръстният покойник не се казваше Фред, а Роджър. Въпреки риданията на Биатрис-Джоана мъжът продължаваше да си тананика и да изпълнява задълженията си равнодушно, с вече привична лекота.


– Приключихме – отбеляза удовлетворено доктор Ачесън, въздебел скопец, англосаксонец. – Още една порция фосфорен пентоксид за нашата Майка Земя. Доста под половин килограм, струва ми се. Но всяка доза е от полза.


Певецът беше станал свирец. Без да престава да си подсвирква, той кимна и подаде на Биатрис-Джоана разписката.

– Елате в кабинета ми, за да ви дам копие от смъртния акт, госпожо Фокс – усмихна ѝ се д-р Ачесън. – Занесете го в Министерството на безплодието и там ще ви изплатят съболезнователните. В брой.
– Искам само синът ми да се върне – простена тя.
– Ще ви мине – бодро я увери доктор Ачесън. – На всички им минава.

Той наблюдава благосклонно как в коридора двамата чернокожи понасят ковчега към асансьора. Микробусът ги очакваше двайсет и един етажа по-долу.
– Мислете в национален мащаб. В световен дори. Едно гърло по-малко за изхранване. Още половин килограм фосфорен пентоксид ще обогати почвата. Знаете ли, госпожо Фокс, в известен смисъл вие скоро ще получите отново сина си. – Той я поведе към тесния си кабинет. – Госпожице Хършхорн, смъртния акт, ако обичате – обърна се той към секретарката си.

Госпожица Хършхорн, която беше от тевтонско
китайски произход, бързо изкряка данните в своя аудиограф и от един процеп се показа отпечатана карта, която доктор Ачесън подписа със заоблен женски почерк.

– Заповядайте, госпожо Фокс – каза той. – И се постарайте да гледате рационално на нещата.

– Онова, което виждам – отговори тя доста рязко, – е, че при добро желание можехте да го спасите. Само че според вас не си струваше – още едно гърло за изхранване, което ще е по-полезно за държавата във вид на фосфор. О, колко сте безсърдечен!


Биатрис-Джоана отново се разрида. Госпожица Хършхорн, невзрачно слабо девойче с кучешки очи и права черна коса, направи гримаса към доктор Ачесън. Явно бяха свикнали с подобни изблици.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Непокорното семе
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
Портокал с часовников механизъм
Антъни Бърджес
Изток-Запад
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Ендърби отвътре
Антъни Бърджес
Изток - Запад
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Очи със слънце несравними
Антъни Бърджес
Изток - Запад
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Ендърби отвън
Антъни Бърджес
Изток - Запад
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Непокорното семе
Антъни Бърджес
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.