Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 3-2021

SKU
27487054-03-2021


рейтинг:
100 % of 100
11,00 лв.

Електронното издание на третия брой на списание „Медицинско право и здравеопазване“ - бр. 3/2021

Статии и теми в броя:

  • В рубриката „Гост на броя“: професор, д.ю.н. Мали­на Новкиришка;
  • „Административна юрисдикция ли е Националната експертна лекарска комисия?“ - гл. ас. д-р Светла Янкулова;
  • „Превенция на несъстоятелността на лечебните заведения в условията на трансгранична заплаха за общественото здраве“ - Светла Качарова, доктор по право;
  • „Правни проблеми в регулиране на аптечната дейност“ - Ивелина Александрова, доктор по право;
  • В брой трети - продължението на специално подготвения обзор на актове, издадени от централната и местна власт, свързани с управление на пандемията от COVID 19.

 



Е-книга

Уважаеми читатели,

В настоящия брой 3 от 2021 г. на списанието публикуваме три статии на юристи, които са с приносно значение за практиката и доктрината.

За списанието е чест гостуването на професор, д.ю.н. Мали­на Новкиришка в рубриката „Гост на броя“. Тя е единственият романист в българската правна доктрина, който изследва и пуб­ликува редица статии, свързани с правни въпроси от здравео­пазването в римското право. Изложението от проф. Новкиришка несъмнено представлява интерес както за читателите-юристи, така и за читателите с медицинска професия. Тя успява да направи интересен аналог с актуалните въпроси в медицинското право в съвремието и проблемите в римската правна система. Увлекателно и с принос към решаването на настоящи правни проблеми проф. Новкиришка представя напр. правния режим на защита на човешкия ембрион преди раждането в римското право, правната уредба на закрила на бременната жена в различни усложнени семейноправни хипотези, въпроси на асистираната репродукция, сурогатното майчинство и др.

В края на своето изложение, проф. Малина Новкиришка отделя специално внимание на правната уредба в древен Рим, свързана със социалното отношение към лекарите и в цялостност към упражняване на медицинската професия.

В статията на юриста гл. ас. д-р Светла Янкулова със заглавие „Административна юрисдикция ли е Националната експертна лекарска комисия?“ намираме анализ на актуален проблем – статутът на НЕЛК и актовете, които издава този орган. С вещина гл. ас. д-р Янкулова пояснява спецификите на НЕЛК, които оп­ределят дали органът е административен или юрисдикционен, проблем, от който следва оспорването на актовете и компетент­ният контролен орган.6

Изводите в статията имат важно правно значение, с оглед уеднаквяване на съдебната практика и защитата на правата на лицата, адресати на актове на НЕЛК.

Светла Качарова, доктор по право, е автор на друго сери­озно изследване, озаглавено „Превенция на несъстоятелността на лечебните заведения в условията на трансгранична заплаха за общественото здраве“. Тя анализира задълбочено проблем, който не е изследван в българската доктрина – взаимовръзката между банковата система, финансирането на лечебните заведения и правната превенция от изпадането им в несъстоятелност. Въпросът има значение с оглед на предложенията, които тя прави за така нар. от нея „ранна намеса“ на държавата чрез съответните органи с цел гарантиране на медицинските услуги от стабилни лечебни заведения, особено при действащата система на здравно осигуряване в България.

В статията „Правни проблеми в регулиране на аптечната дейност“ авторката Ивелина Александрова, доктор по право, анализира отделни въпроси от правната регулация на аптечната дейност в България, които тя установява като проблемни в практиката. Така напр. Ивелина Александрова разглежда въпроси, свързани с административно-правния режим на дейността на аптеката и дрогерията. Специално внимание отделя на статута на така нар. „болнични аптеки“, като вътрешни структурни звена на болничните лечебни заведения. Авторката по­яснява спецификите на така нар. „магистрална рецептура“ и „фармакопейна рецептура“. Прави изводи с важно правно значение за качеството на търговията на дребно с лекарства и безопасността на пациента.

В брой трети публикуваме продължението на специално подготвения обзор на актове, издадени от централната и местна власт, свързани с управление на пандемията от COVID 19 в страната ни, в периода от началото на м. април до края на м. юли 2021 г. Този обзор се публикува от сдружението „Юридическо дружество по медицинско право и здравеопазване“ вече повече от една година, в създадена съвместна рубрика, в правния интернет сайт Лекс.бг.

Редакционната колегия избра от актуалната юриспруденция за публикуване в списанието решение на Софийски градски съд по наказателно дело, свързано с пандемията Ковид-19, решение на ВКС с предмет на делото заплащане на неплатена от здравната каса медицинска дейност на болнично лечебно заведение и решение на ВКС относно дължима сума на лекар- специализант към лечебно заведение, сключило договор за специализация в него.

Надяваме се съдържанието на настоящия брой на списанието да е полезно и интересно.

Октомври 2021 г.

Редакционна колегия:

  • Проф. д-р Дарина Зиновиева;
  • Проф. д-р Огнян Герджиков;
  • Проф. д-р Иван Тодоров;
  • Проф. д.ю.н. Живко Драганов;
  • Проф. д.м.н. Параскева Стаменова


 



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 3-2021
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

  • Е-четци
  • Kindle
  • Android
  • Apple
  • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
17,90 лв.