Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 2-2024

Уважаеми читатели,

Имаме удоволствието да ви представим госта на броя проф. Йонко Кунчев, декан на Юридическия факултет на ВСУ „Чер­норизец Храбър“, признат експерт в областта на криминалистиката и съдебната експертология. Проф. Кунчев прави анализ на съвременните предизвикателства в правопри­лагането. Благодарение на неговите усилия и експертиза, в про­грамата на университета е въведен курс за допълнително обу­чение на тема „Здравеопазване и национална сигурност“.

Курсът, ръководен от проф. д-р Дарина Зиновиева и д-р Светла Качарова от ЮДМПЗ, представя предизвикателствата на здрав­ното право в контекста на националната сигурност и подчертава необходимостта от постоянно обновление на знанията за спра­вяне с кризисни ситуации в здравния сектор. Поради прояве­ния интерес, курсът е включен в програмата и през настоящата учебна година.

В настоящия брой е представен анализът на Васил Танков за лекарствената политика в България, който предоставя детай­лен преглед на историческото развитие и съвременните пре­дизвикателства пред регулирането на лекарствените продукти. В статията се засяга разбирането за взаимодействието между законодателство и здравеопазване, подчертавайки особеното значение на развитието на правната рамка по отношение на до­стъпа до лечение и медицински грижи. Темата е особено акту­ална с оглед текущата мащабна реформа на фармацевтичното законодателство на ЕС и приетата Национална здравна страте­гия 2030, в която е заложено преразглеждане на действащото законодателство в областта на лекарствените продукти и гаран­тиране правото на пациентите на универсален, ефективен, без­опасен и навременен достъп на приемливи цени, до основни и иновативни терапии, които да обезпечат устойчивостта на си­стемата за обществено здравеопазване.

Важен акцент в нашето издание е решение №6 на Конститу­ционния съд за 2024 година, относно ограничаване правата на здравноосигурените лица, с въведената с разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 ЗЗО, абсолютна забрана за НЗОК да заплаща за медицинска или дентална помощ, оказана от лечебните заве­дения, когато са надвишени посочените в техните договори с районните здравноосигурителни каси (РЗОК) обеми и стойности. Следва да се отбележи приноса на проф. Дарина Зиновие­ва и д-р Надежда Славчева от ЮДМПЗ, с представените от тях правни мнения по образуваното дело пред Конституционния съд. Предстои да проследим какви ще са последиците от обя­вяването на разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здрав­ното осигуряване за противоконституционна.

Традиционно, в настоящия брой на списанието е включен и Здравно-информационния юридически справочник, изготвен от Лилия Монова-Асенова и д-р Веска Гергова от ЮДМПЗ.

Надяваме се, че материалите в този брой ще Ви предоставят въз­можност за задълбочено разбиране на сложните въпроси, които стоят пред съвременното здравеопазване и правоприлагане!

 

От редакционната колегия:

Проф.д-р Дарина Зиновиева

Проф.д-р Огнян Герджиков

Проф.д-р Иван Тодоров

Проф.д.н. Живко Драганов

Проф. д-р Параскева Саменова, дмнЕ-книга

СЪДЪРЖАНИЕ

 

 1. В настоящия брой:

От редакционната колегия.................. 5

 

 1. Гост на броя:

проф. д.ю.н. Йонко Кунчев....................... 7

 

 1. Статии:

3.1. Преглед на нормативна уредба на режима

за регулиране на цените на лекарствените

продукти в България от Освобождението до днес

Васил Танков.............................................. 12

3.2. Правно мнение от проф. Дарина Зиновиева

по конст. дело № 15/2023 г........................ 44

3.2. Правно мнение от адв. Надежда Славчева, д.п.,

по конституционно дело № 15 по описа за 2023 г....... 57

 

 1. Юриспруденция:

4.1. Решение на Конституционния съд № 6

11 април 2024 година................................ 75

 

 1. Здравно-информационен юридически справочник,

изготвен от Лилия Монова-Асенова и д-р Веска Гергова, ЮДМПЗ

01–31.12.2023 г.............................................................. 88

01–31.01.2024 г............................................................ 113

01–29.02.2024 г............................................................ 126Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 2-2024
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 

За Автора

Йонко Кунчев -

Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев е декан на ЮФ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и ръководител на комплексна магистърска програма „Съдебни експертизи“ в същия университет. Преподавател е по криминалистика и съдебна експертология. Работил е в различни структури на МВР – криминална полиция, Научноизследователския институт по криминалистика и криминология и Академията на МВР. Като научен работник е привличан като консултант на оперативноиздирвателните органи и следствието при разкриването на тежки престъпления. Научната и преподавателската си дейност съвместява с упражняване на адвокатска професия. През 2020 г. е удостоен с награда „Варна“ от община Варна за първия том от Курса по криминалистика, създаването на комплексна магистърска програма по съдебни експертизи и учебен модул „Криминалистика“.

Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 2/2024
Йонко Кунчев, Васил Танков, Дарина Зиновиева, Надежда Славчева
Сиела
рейтинг:
1%
11,00 лв.