Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Фолклорът на Света на Диска

Фолклорът от вселената на Света на диска или едно шеметно приключение сред елфи, джуджета, много Прасколеди и още

Фолклорът не е в дебелите книги (което не означава, че трябва да оставите тази книга, вземете я обратно. Ама веднага!).

Няма да го намерите и в приказките на старата баба, която си седи в своята мъничка къщичка в най-затънтеното село, което може да си представите.

Фолклорът е жив. И е навсякъде!

До същото заключение стигнал и Тери Пратчет – създателят на вселената на Света на Диска. В много от своите книги той заема мотиви от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, за да направи нещо магическо, нереално и в същото време много близко до нас. Така Светът на Диска се превръща в една от най-живите и пълнокръвни вселени, които някога са си почивали между страниците на някоя книга.

Но как един човек, пък бил той и световноизвестен писател, може да разкрие всички тайни свързани с легендите, митовете и обичаите на Света на Диска? Не може. Затова, ако е мъдър, ще обедини сили с един от водещите британски фолклористи и заедно ще изложат цялата прелест на вещерските обреди, празнуването на Прасоколеда, елфическите нашествия, тролските войни, джуджешките обичаи и всичко онова, което жителите на Анкх-Морпорк… ами… правят. А за да ги разберете по-добре, са приложили и много препратки към земния фолклор.

 • Оригинално заглавие: The Folklore Of Discworld, Terry and Lyn Pratchett and Jacqueline Simpson; llustrations and cover art: Paul Kidby;
 • Превод от английски: Светлана Комогорова-Комата;
 • Адаптация на корица: Дамян Дамянов.

 Е-книга

Въведение от Тери Пратчет

Ред обстоятелства скроиха заговор, за да бъде написана тази книга.

Веднъж пътувах в една кола с още няколко възрастни грамотни хора и подминахме табелата на село Грейт Дънмоу в Есекс. Възкликнах на глас: „А, да, тук връчват Половинката пушена свиня от Дънмоу!“. Те не бяха чували за нея, обаче вече от векове всеки женен мъж може да отиде в това село в понеделник след Петдесетница и да си поиска наградата – половин пушена свиня, ако може да се закълне, че с жена му не са се карали дори и веднъж през изминалата година. И че и за миг не е пожелал отново да бъде ерген. В края на петдесетте и началото на шейсетте години церемонията с Половинката пушена свиня я даваха по телевизията, за бога!

Наскоро след това подписвах книги на южното крайбрежие и се възползвах от възможността, за да помоля практически всеки човек на опашката да каже стихчето за свраките (правех проучване за „Захапи за врата“). Те до един издекламираха, с по-голяма или по-малка точност, версията на стихчето, която известяваше началото на детското телевизионно предаване „Сврака“ от шейсетте и седемдесетте години – „Една за тъга е, за радост са две“. Не беше лошо стихчето, обаче също като кукувиче в гнездо то изтикваше всички останали варианти, съществували из страната (някои от тях ще се появят в една от главите по-нататък). После една достолепна на вид госпожа застана пред мен с книга в ръка и аз я попитах с някаква неизразима надежда в душата колко варианта на стихчето за свраките знае. „Към деветнайсет“ – отвърна тя, след като се позамисли.

И така се запознах с Джаклин Симпсън, която стана моя приятелка и от време на време консултант по въпросите за фолклора, и веднъж ме хвана да говоря пред Британското фолклорно дружество, където сигурно съм поразстроил този-онзи с изказването, че мисля за фолклора горе-долу така, както един дърводелец мисли за дърветата.

Някои неща в тази книга може да са добре известни, и ще кажете: „Ама то това всеки го знае“. Но Поредицата за Света на Диска , която в много случаи заема от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, трябва да е най-наблъсканата с обяснителни бележки съвременна книжна поредица, която съществува. А едно от нещата, които съм научил в живота си, е това, че не са много хората, които знаят ония работи, дето всеки ги знае.

Но има такива неща, които не бива да забравяме, и те се свеждат предимно до това откъде сме дошли и как сме стигнали дотук, както и историите, които сме си разказвали по пътя. Фолклорът не засяга само миналото. Той всекидневно расте, цъфти и дава семена заради вроденото ни желание да контролираме нашия свят чрез удовлетворителни повествования.

Аз живеех недалеч от един побит камък, който по пълнолуние и/или в навечерието на лятното слънцестоене танцуваше нощем из своето поле и чат-пат зарязваше без охрана едно гърне злато, което на теория бе достъпно за всеки, посмял да го грабне и способен да тича по-бързо от един камък. Ходех по-рано да го оглеждам на дневна светлина, обаче кой знае защо така и не намерих време да осъществя краткото нощно пътешествие, та да му видя танцовите умения. Сега разбирам, че е било от страх – боях се, че като толкова много други камъни, които съм срещал, и този няма да затанцува. На някаква частица от мен ѝ се искаше светът да бъде място, където въпреки служителите по планирането, директивите на ЕС и полицаите един камък да може пък и да танцува. И някъде там, мисля си аз, присъства инстинктът за фолклора. Трябва да има такова място, където камъните танцуват.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Фолклорът на Света на Диска
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 

За Автора

Тери Пратчет -

Тери Пратчет е британски писател и най-продаваният автор във Великобритания за 90-те. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика.

Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 година — в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година.

Романът „Пирамиди“ е награден с британската награда за фентъзи. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата.

В момента Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Свързани продукти
Автентичната котка
Тери Пратчет
Прозорец
рейтинг:
100%
12,00 лв.
Последният герой
Тери Пратчет
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Трилогия за номите
Тери Пратчет
Прозорец
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Килимените хора
Тери Пратчет
Прозорец
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Дракони в Порутения замък
Тери Пратчет
Прозорец
рейтинг:
1%
15,00 лв.