Facebook Pixel
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
080012525
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.
-20%
Е-книга
Е-книга Фолклорът на Света на Диска Сиела 9789542831761

Е-книга Фолклорът на Света на Диска

Резюме

Фолклорът от вселената на Света на диска или едно шеметно приключение сред елфи, джуджета, много Прасколеди и още


Фолклорът не е в дебелите книги (което не означава, че трябва да оставите тази книга, вземете я обратно. Ама веднага!).

Няма да го намерите и в приказките на старата баба, която си седи в своята мъничка къщичка в най-затънтеното село, което може да си представите.

Фолклорът е жив. И е навсякъде!

До същото заключение стигнал и Тери Пратчет – създателят на вселената на Света на Диска. В много от своите книги той заема мотиви от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, за да направи нещо магическо, нереално и в същото време много близко до нас. Така Светът на Диска се превръща в една от най-живите и пълнокръвни вселени, които някога са си почивали между страниците на някоя книга.

Но как един човек, пък бил той и световноизвестен писател, може да разкрие всички тайни свързани с легендите, митовете и обичаите на Света на Диска? Не може. Затова, ако е мъдър, ще обедини сили с един от водещите британски фолклористи и заедно ще изложат цялата прелест на вещерските обреди, празнуването на Прасоколеда, елфическите нашествия, тролските войни, джуджешките обичаи и всичко онова, което жителите на Анкх-Морпорк… ами… правят. А за да ги разберете по-добре, са приложили и много препратки към земния фолклор. • Оригинално заглавие: The Folklore Of Discworld, Terry and Lyn Pratchett and Jacqueline Simpson; llustrations and cover art: Paul Kidby;

 • Превод от английски: Светлана Комогорова-Комата;

 • Адаптация на корица: Дамян Дамянов.


 

Повече
Файлове
Цена

Нормална цена: 14,99 лв.

Наша цена: 11,99 лв.

 

Е-книги от Онлайн книжарница Сиела

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линкове за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път всеки файл. Имате едно сваляне на epub версията и едно сваляне на mobi версията! След това линковете няма да бъдат активни!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
Науката от Света на диска - том 3 - Часовникът на Дарвин Науката от Света на диска - том 3 - Часовникът на Дарвин

Нормална цена: 23,00 лв.

Наша цена: 18,40 лв.

Е-книга Науката от Света на Диска Е-книга Науката от Света на Диска

Нормална цена: 23,00 лв.

Наша цена: 18,40 лв.

Е-книга Науката от Света на диска Глобусът Е-книга Науката от Света на диска Глобусът

Нормална цена: 15,00 лв.

Наша цена: 12,00 лв.

Автор Тери Пратчет и Джаклин Симпсън
Издателство Сиела
ISBN 9789542831761
Година на издаване 2021
Корица Електронна книга
Формат Epub/Mobi
Език Български

Въведение от Тери Пратчет

Ред обстоятелства скроиха заговор, за да бъде написана тази книга.

Веднъж пътувах в една кола с още няколко възрастни грамотни хора и подминахме табелата на село Грейт Дънмоу в Есекс. Възкликнах на глас: „А, да, тук връчват Половинката пушена свиня от Дънмоу!“. Те не бяха чували за нея, обаче вече от векове всеки женен мъж може да отиде в това село в понеделник след Петдесетница и да си поиска наградата – половин пушена свиня, ако може да се закълне, че с жена му не са се карали дори и веднъж през изминалата година. И че и за миг не е пожелал отново да бъде ерген. В края на петдесетте и началото на шейсетте години церемонията с Половинката пушена свиня я даваха по телевизията, за бога!

Наскоро след това подписвах книги на южното крайбрежие и се възползвах от възможността, за да помоля практически всеки човек на опашката да каже стихчето за свраките (правех проучване за „Захапи за врата“). Те до един издекламираха, с по-голяма или по-малка точност, версията на стихчето, която известяваше началото на детското телевизионно предаване „Сврака“ от шейсетте и седемдесетте години – „Една за тъга е, за радост са две“. Не беше лошо стихчето, обаче също като кукувиче в гнездо то изтикваше всички останали варианти, съществували из страната (някои от тях ще се появят в една от главите по-нататък). После една достолепна на вид госпожа застана пред мен с книга в ръка и аз я попитах с някаква неизразима надежда в душата колко варианта на стихчето за свраките знае. „Към деветнайсет“ – отвърна тя, след като се позамисли.

И така се запознах с Джаклин Симпсън, която стана моя приятелка и от време на време консултант по въпросите за фолклора, и веднъж ме хвана да говоря пред Британското фолклорно дружество, където сигурно съм поразстроил този-онзи с изказването, че мисля за фолклора горе-долу така, както един дърводелец мисли за дърветата.

Някои неща в тази книга може да са добре известни, и ще кажете: „Ама то това всеки го знае“. Но Поредицата за Света на Диска , която в много случаи заема от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, трябва да е най-наблъсканата с обяснителни бележки съвременна книжна поредица, която съществува. А едно от нещата, които съм научил в живота си, е това, че не са много хората, които знаят ония работи, дето всеки ги знае.

Но има такива неща, които не бива да забравяме, и те се свеждат предимно до това откъде сме дошли и как сме стигнали дотук, както и историите, които сме си разказвали по пътя. Фолклорът не засяга само миналото. Той всекидневно расте, цъфти и дава семена заради вроденото ни желание да контролираме нашия свят чрез удовлетворителни повествования.

Аз живеех недалеч от един побит камък, който по пълнолуние и/или в навечерието на лятното слънцестоене танцуваше нощем из своето поле и чат-пат зарязваше без охрана едно гърне злато, което на теория бе достъпно за всеки, посмял да го грабне и способен да тича по-бързо от един камък. Ходех по-рано да го оглеждам на дневна светлина, обаче кой знае защо така и не намерих време да осъществя краткото нощно пътешествие, та да му видя танцовите умения. Сега разбирам, че е било от страх – боях се, че като толкова много други камъни, които съм срещал, и този няма да затанцува. На някаква частица от мен ѝ се искаше светът да бъде място, където въпреки служителите по планирането, директивите на ЕС и полицаите един камък да може пък и да танцува. И някъде там, мисля си аз, присъства инстинктът за фолклора. Трябва да има такова място, където камъните танцуват.


Все още няма коментари и оценки за този продукт

За доставките си в България Онлайн книжарница Сиела се доверява на куриерски компании Спиди и Еконт.

Стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв и тази сума остава твърда независимо от наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, населеното място на получателя, деня за доставка, както и дали доставката се извършва до офис или до адрес.
ВАЖНО! По време на кампания -50% на книгите на Сиела и DejaBook безплатната доставка в Ciela.com за всички стоки отпада за срока на промоцията!
Доставката до обект Сиела Графа е безплатна.
За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя и теглото на поръчаните продукти.
Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.

 

Е-книги от Онлайн книжарница Сиела

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линкове за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път всеки файл. Имате едно сваляне на epub версията и едно сваляне на mobi версията! След това линковете няма да бъдат активни!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 

За Автора

Тери Пратчет е британски писател и най-продаваният автор във Великобритания за 90-те. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика.

Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 година — в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година.

Романът „Пирамиди“ е награден с британската награда за фентъзи. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата.

В момента Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)