Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Евангелието на Локи

SKU
9789542835783


Regular Price 12,00 лв. Special Price 9,60 лв.

Скандинавската митология през погледа на най-симпатичния антигерой в нея или един завладяващ роман от Джоан Харис

Локи съм аз. Локи, Носителят на светлината, неразбраният, изменчивият, привлекателният, скромният главен герой в тази конкретна сбирщина от лъжи. Не вярвайте на всичко в нея, но тя е поне толкова истинска, колкото официалната версия – и по-забавна, нищо че го казвам аз самият.

До този момент историята на Один ме представяше в доста незавидна светлина. Сега е мой ред да взема думата.

 • Оригинално заглавие: The Gospel of Loki, Joanne M. Harris;
 • Превод от английски: Богдан Русев;
 • Превод от английски на поемата „Пророчеството на Оракула“: Манол Глишев;
 • Корица: Andreas Preis;
 • Адаптация на корицата: Фиделия Косева.
-20%
Е-книга

Авторката на „Шоколад“ разказва една вълнуваща история, базирана на скандинавската митология в романа „Евангелието на Локи“

В тази книга разказвач е самият бог Локи, който представя една малко по-различна, изпълнена с черно чувство за хумор и самоирония версия на познатите събития от митовете на викингите.

Да бъде светлина!

Със своята репутация на измамник и способността му създава поне проблеми Локи е мразен и от богове, и от великани, и от демони. Той не е удобен за никого и единствено Один продължава да го търпи и закриля. Само той разбира, че Локи е носител на Хаоса, а Хаосът носи така нужната за света промяна. Но дали Один не греши и може ли Хаосът да бъде опитомен? Може ли с него да се преговаря?

В тази версия на скандинавската митове Джоан Харис си позволява доста творческа свобода, за да изгради образа на един изключително привлекателен антигерой. Тази история е разказана лично от него и в нея той признава своите грехове, но разкрива и мрачните тайни, криещи се зад бляскавата фасада на Асгард.

Светът на митологията те очаква - надникни в началото на историята

ПРЕДГОВОР

Разказ зная, земни люде,

както знам го казвам:
Девет дървеса света създават,
великани го владеят.

Добре, чакайте малко. Чакайте малко.


Това беше официалната версия. Пророчеството, преразказано на Один, Бащата на боговете, от главата на Мимир Мъдрия, в което цялата история на Деветте земи е предадена в общо трийсет и шест стиха: от „Нека бъде светлина“ до Рагнарок.


Кратко и ясно, не мислите ли?


Е, това не е официалната версия. Това е моята версия на събитията. И първото нещо, което трябва да разберете за това кратко повествование, е следното: истинско начало няма . Както няма и истински край, като стана дума. Макар и разбира се, да е имало по много и от двете. Многобройни краища и многобройни начала, преплетени толкова плътно помежду си, че вече никой не може да ги разграничи. Краища, начала, предсказания, митове, приказки, легенди и лъжи – всички те са нишки, с които се тъче на един и същ стан. Особено с лъжите, разбира се – както се очаква да кажа именно аз, Бащата и Майката на лъжите. Но поне този път това за лъжите е поне толкова вярно, колкото и всичко останало, свързано с този свят и неговата история.


Защото точно това е най-важното в историята. Тя е неговата история. Нищо повече. Версията на събитията според Стареца – която всички останали, общо взето, се очаква да възприемаме като неоспорима истина. Е, може и да съм циник по природа, но никога не съм приемал нищо на доверие. И по една случайност знам, че историята не е нищо повече от увъртане и метафори – съставните части на всеки разказ. А онова, което прави от една история истински хит – или мит – е как е разказана и от кого .


По-голямата част от онова, което наричаме история, е извлечена от един-единствен текст: „Пророчеството на Оракула“. Древен текст на древен език, който дълго време беше горе-долу единственото, което знаехме по всички въпроси. От началото до края Оракулът и Стареца се бяха наговорили помежду си за всяка подробност; още по-оскърбително в светлината на факта, че не разбрахме за какво всъщност става дума в това пророчество, докато вече не беше твърде късно да направим нещо.


Но ще стигнем и дотам.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Евангелието на Локи
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.

 

Е-книги от Онлайн книжарница Сиела

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линкове за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път всеки файл. Имате едно сваляне на epub версията и едно сваляне на mobi версията! След това линковете няма да бъдат активни!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
Петте четвъртини на портокала
Джоан Харис
Прозорец
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Бонбонени обувки
Джоан Харис
Прозорец
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Шоколад
Джоан Харис
Прозорец
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Крайбрежие
Джоан Харис
Прозорец
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Блажени безумци
Джоан Харис
Прозорец
рейтинг:
1%
11,00 лв.