Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Е-книга Двойна следа

Илия Троянов ни отвежда на едно пътуване през лабиринтите на властта, в което документалното се преплита с художественото

Илия Троянов виртуозно преплита истински документални сведения от последните няколко години с фикция, за да създаде един вълнуващ трилър, посветен на съпротивата срещу безскрупулната власт – навсякъде по света.

 • Оригинално заглавие: Doppelte Spur;
 • Превод от немски: Екатерина Войнова;
 • Художник на корицата: Дамян Дамянов.Е-книга

Руски и американски информатори едновременно се свързват с разследващ журналист, за да му дадат достъп до огромен масив от данни за миналото на американския президент. Капан ли е това? Или се готви преврат? Защо службите на двете враждуващи велики сили биха работили заедно?

Илия търси помощ от своя колега Борис – американец от руски произход, за да прегледа информацията и да разкрие истината за огромната плетеница от мафиотски връзки, която стои зад Кривата кула – кодовото име на президента популист, преобърнал представите за международна политика и заподозрян във връзки с Русия.

Разследването ще им покаже грозната истина, която се крие зад фасадата на демокрацията, дипломацията и международната търговия – една истина за тайни служби, олигарси, мафиоти и дори педофилски мрежи.

Прочетете началото на романа на Илия Троянов „Двойна следа“

ПРОЛОГ

Ще го нарека Борис. Не е особено находчиво, но тук става въпрос за това да се опази човешки живот, не за оригиналност. Макар че се запознахме едва преди три седмици, прекарваме заедно всяка будна минута. Денем и половината нощ. В една тапицирана с дунапрен стая, която ни пази от следене. От кого – не знаем. Подозрителни типове – колкото искаш. Това тук е сигурен пристан, за нас – единствен. Всичко, което трябва да се обсъди, обсъждаме между тия четири стени. Отвън поръчваме пица и мием зъби. След това продължаваме да четем.

Документи. Мразя тая дума! По-рано биха казали – „книжа“, „поверителни книжа“, но това звучи високопарно, а и вече не отговаря на истината – не сме разпечатали нито един документ. Четем от няколко лаптопа. „Документ“ звучи като архаично проклятие, като тракането на мастиленоструйния принтер от едно време – подозрително, заплашително. Трудно е да се каже какви документи четем (претърсваме?). Служебни записи? Да, в тях има писмени знаци и повечето са съставени в някакви служби (по-служебно няма накъде). И въпреки това изглеждат нереални в битието си на сенки, на струпани в редове и колонки данни без очевидна връзка. Общо взето, документите са „удостоверения, служещи за уведомяване, за осветляване по някой въпрос“. Така е – уведомяват ни за нещо, най-често – лошо; и да – лицата ни се озаряват (дори в изкуствената светлина на тази стая). Като изключим това обаче, навсякъде между редовете им се крие опасност от затъмнение. Казват, че документите служат за доказателство. Може и да е така, само че ние още не сме открили какво точно доказват. Без никакви съмнения.

Този, който непрекъснато чете, от един момент нататък започва да пропуска най-важното. Започва да възприема само подсъзнателно (а подсъзнанието е съмнителен свидетел). Затова се налага да маркираме съществените места в текста, да ги хайлайт ваме , както казва Борис. Произнася хайлайт като хайлайф, блед е, прекарал е точно толкова време пред компютрите, колкото аз – из прашните улици, затова отношението му към документите е съвсем различно, почти еротично. Четем на английски, четем на руски, говорим си най-вече на английски, освен ако Борис не изтърве нещо на майчиния си език – тогава му отговарям на руски. Акцентът ми го забавлява. Двамата взаимно се допълваме. Борис разбира от финанси, по-точно казано – от корупция и незаконно присвояване, от пране на пари и данъчни убежища, специалист е по творческите аспекти на алчността. За разлика от него, аз съм се фокусирал в разрушителното действие на властта. Според мен политиката е структурирано насилие, което трябва да бъде разобличено. Борис обича да се рови в документи, аз бих предпочел да водя разговори. Затворени в нашата космическа капсула, от седмици кръжим заедно около въпроси, които биха могли да предизвикат световен земетръс: Кой кого контролира? Кой кого манипулира? Кой ще надделее в тази най-често невидима война?

Правим крачка след крачка.

Стигаме донякъде. Но не напредваме.

От всеки изкачен хълм се открива гледка към по-високи върхове – озъбени, стръмни. И няма пътека нагоре.

Когато се заловихме с тая работа (робия?), се разбрахме да наречем американския президент „Кривата кула“, а руския – „Михаил Иванович“. Псевдонимите ни помагат да запазим дистанция, да не попаднем в капана на прекомерното им медийно присъствие. Както и да са наречени в този разказ, става дума за ония двама мъже, които всеки ден ни гледат от новините, с очи на мъртви риби. Които на пръв поглед никак не си приличат (колко лъжовно може да е първото впечатление!). Които се готвят да променят света за сметка на човечеството. Това е, което искаме да докажем. Неоспоримо. Все едно колко време ще ни отнеме.

Кривата кула и Михаил Иванович са причината Борис и аз да се срещнем. Преди три седмици. Не нарочно, но не и случайно. Като гръм от ядно небе (няма печатна грешка).

На едно летище…
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Е-книга Двойна следа
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

 

 

 

Интернет книжарница Сиела

Съвместим с

 • Е-четци
 • Kindle
 • Android
 • Apple
 • Windows

След успешно плащане, ще получите линк за сваляне на книгата.

ВНИМАНИЕ ВАЖНО! Можете да свалите само по един път файла. След това линка няма да бъде активен!

Свалете четец за е-книгата

Приложение за четене на книги Сиела Приложение за четене на книги Епъл Приложение за четене на е-книги 
Свързани продукти
-33%
Щурият глобус
Илия Троянов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 5,00 лв. Special Price 3,35 лв.
-33%
Ледовете се топят
Илия Троянов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 12,00 лв. Special Price 8,04 лв.
-33%
Власт и съпротива
Илия Троянов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 15,90 лв. Special Price 10,65 лв.
След бягството
Илия Троянов
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Моята олимпиада
Илия Троянов
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.