Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Дядо Добри - Светецът от Байлово

SKU
9789542826286


рейтинг:
100 % of 100
15,90 лв.

Книгата на журналиста Борислав Радославов „Дядо Добри – Светецът от Байлово” от издателство Сиела отново ни напомня за историята на столетника, който трогна хиляди души с човещината и състрадателността си.

Истинската история на Дядо Добри може да се разгледа най-добре не толкова с автобиографични данни, колкото с разкази от най-близките му хора. За срещите, преживелиците и беседите между тях. За живота и безкористните постъпки на човека, който вдъхновява с думите и житейския си път. За това, че разкаянието и смирението могат да възвисят човек, а суетата и лицемерието да го принизят.


Мнозина предлагат Дядо Добри да бъде официално признат от църквата за светец и дори да бъде почитан на 13 февруари, деня на смъртта му.

Труден и въздигнат, но и противоречив и особен за мнозина. Самотник, но в същото време близо до хората…

 

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български храмове:

  • 1. Дарява 10 000 лева за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово през 2005 година.
  • 2. Дарява 25 000 лева на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци през 2007 година.
  • 3. Дарява 35 700 лева на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ през 2009 година.

 

Поръчай книгата за Дядо Добри от онлайн книжарница Сиела с експресна доставка.Не е наличен

Това е истинската история на дядо Добри. За­щото неговият живот може да се проследи най-добре не с автобиографични данни, а с разказите на най-близките му. За срещите, случките и разгово­рите с него. За историите, които оставят поука и време за размисъл. За живота и постъпките на хората, които неминуемо се променят след контакт с дядо Добри и поемат по праведен и честен път. За това, че покаянието и смирението могат да възвисят човек, а суетата и лицемерието да го принизят.

 

В следващите страници са събрани историите на най-близките хора, които в продължение на 30 годи­ни крепят и доизграждат светлия образ на светеца от Байлово, както завинаги столетникът ще остане в умовете и сърцата на хората. Цонка Панталеева е неговото второ „аз“. Повече от двайсет години не е говорила никъде и пред никого за тайната си завера с дядо До­бри. Тя спази неговите заръки пред никого нищо да не казва. Десетки хиляди минаваха всеки ден през ръце­те ѝ, но тя не прибра за себе си нито една стотинка.

 

Това е смисълът да четеш тази книга. Да усетиш и ти духа на вярата, който повдига всеки, дръзнал да се противопостави на дявола в себе си.

 

И да го победи.

 

"Дядо Добри – светецът от Байлово" е първата от навярно много бъдещи книги със спомени, разкази, преживявания. Светостта му неустоимо ще ни привлича. Като че ли той със своята пластмасова чашка продължава да стои, но вече не пред входа на храма, а  пред входа на сърцето ни и все така смирено ни моли да се сетим за Бога. Имаме нужда от неговата кротост, от неговата странна външност, от неговата тиха и гальовна ненатрапчивост. В този смисъл книгата на Борислав Радославов добросъвестно и с обич разказва за светеца от Байлово. Разказва без наставления и без размахване на пръст, а със сърдечна топлота.”

Теодора Димова

 

Дизайнер на корица: Дамян Дамянов

Снимка на корица: Владо Трифонов

 

Видео за Дядо Добри:

 Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Дядо Добри - Светецът от Байлово
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Чудодейните места в България
Борислав Радославов
Труд
рейтинг:
100%
21,99 лв.