Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Добричката епопея - Септември 1916 г.

Ето, че тук, при Добрич, перла на Добруджа, настъпи критичният момент на истеричната „страшна легенда": ще се бие ли българина срещу някогашния си освободител русин и може ли със скромната си световна бойна известност български воин да победи руския солдат, който се ползваше със славно световно име, за когото Фридрих Велики бе казал „Не е достатъчно само да убиеш руския войник, но трябва още и да го блъснеш да падне"! Настанал бе решителният момент в който „страшната легенда" щеше, пакостно за независимостта и свободата на родината, да възтържествува за всякога или да бъде провалена на веки!

И, ето, зловещата мъртва тишина в окопите на лявофланговата на бойната линия 8. рота от 8. пехотен Приморски полк и на съседната рота биде нарушена от съдбоносните команди: на 1000! На коня в главата! Огън! Бий...! На коня в гърдите! Огън, бий! На коня в нозете! Огън бий! Мерник постоянен! Вихров! Почни! А там някъде високо горе в небесата гръмовито ехо повтори: „страшната пакостна легенда в пропастта на веки провали"...! Тия образцови на двете избрани от Провидението роти залпове провалиха страшната зловредна легенда завинаги!

От първите залпове само се разколеба и разреди фронта на атаката, от вторите - се силно разбърка и почти половината от конете и конниците се натъркаляха по земята или повърнаха да бягат назад! От третите почти не остана вече строй! Почти всичко бе повалено на земята или влачено от конете по всичките страни. Вихровият пък огън на разярените с настръхнали коси стрелци и редовете на картечниците доунищожаваше оцелелите още групи. Неповалените, бягащи на всичките страни, конници бидоха преследвани с рядък спокоен премерен единичен огън.

Само преди няколко минути страшният неудържим жив руски ураган, се обърна на ужасна потресна бойна картина! Пространството между 200 и 800 крачки от окопите беше осеяно от убити хора и коне, от агонизироващи - умиращи, от - сърцераздиращи викове за помощ на ранени хора и жално цвилещи паднали коне!

Генерал Тодор Кантарджиев за първата руска конна атака на град Добрич.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Добричката епопея - Септември 1916 г.
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Генерал Иван Колев - Добруджанският герой (комплект I и II част)
Цочо Билярски - предговор, съставителство и бележки
Анико
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Цар Фердинанд - циник, измамник, лъжец
Цочо Билярски - съставител и редактор Под общата редакция на Никола Григоров
Анико
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Отрязаната глава - Васил Чекаларов
Васил Иванов Съставител - Цочо Билярски
Анико
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Даме Груев: Живот и дело - 1 и 2 част
Цочо Билярски - съставител
Анико
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Дойранската епопея (1915-1918)
Никола Недев
Анико
рейтинг:
1%
32,00 лв.