Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

До другия петък

Цитат от пиесата:

КНИЖАРЯ: Престани  постоянно да ме определящ като суперляв активист. Понякога, когато с дни не съм се движил и само чакам да отида до клозета, ми причернява от самия мен. Гледам си дебелия корем и вече не мисля за разширяване на правата за свобода, а само за намаляване на обхвата на корема ми. Не чета книги за диалектиката, а само за диети. Да ти се доповръща. През цялото време имам гузна съвест, че правя прекалено малко срещу политическите безумия. Бих предпочел да изляза на улицата покрит с лепенки за грижи за климата. Тогава човек може да протестира и като седи. Хайде да говорим за друго нещо.

  • Владко Мурдаров, превод;
  • Антоанета Стоилова, художествено оформление.


Двама приятели, и двамата около 65-годишни, се срещат един път седмично в заведение, наречено „При чешкото посолство”. Те се познават от младостта си, били са заедно в интернат в някакъв провинциален град. По-късно единият е станал книжар, а другият  е вече професор по романистика. Междувременно са загубили връзка помежду си, но от известно време се срещат отново всеки петък. Двамата разговарят за отминалите времена,коментират съвременните събития, спорят и се смеят, като често формулират твърде крайни мнения. Доцентът става все по-радикален и политически десен, книжарят защитава своите социални убеждения, но все повече ги губи под влияние на мрачната картина на света. Под тази планина от изговорени думи се крие, без да е изговорена,  но все по-доловимо,  драмата от разочарованието от живота, както и страхът от стареенето, от болести, раздяла и смърт. В тази драма драматичното играе само допълнителна роля, но това е само привидно.

Това е най-новата пиеса на Петер Турини, чието представяне предстои през м. ноември т.г. в „Театър ан дер Йозефщад" във Виена, в която автора по своя специфичен начин разказва с много симпатия и ирония за двама души в края на техния живот.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:До другия петък
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Хора и звезди
Александър Геров
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
6,00 лв.
Останали стихотворения
Никола Инджов
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
9,00 лв.
И сърцето най-сетне умира
Атанас Далчев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Горящият храст
Иван Гранитски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
4,00 лв.
Седемте небеса
Вили Цанков
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
4,00 лв.