Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Димитър Николаев - Не съм на 70... - двуезично издание

Двуезично албумно издание с репродукции и критически текст на изкуствоведа Красимир Илиев за творческия път на известния български керамик Димитър Николаев-Миташки

За дипломиралия се керамик имаше в онези славни времена, когато хората се деляха на наши и ваши, два варианта – да прави керамични пана за представителни сгради като резиденции, обредни домове, за зали и фасади (ако има връзки) или да зарежда художествените магазинчета, пръснати из страната, с артистична ширпотреба (по 6 копия от модел).

Вероятно се досещате в коя артистична група попадна нашият човек, съпровождан с неизбежното съществуване на ръба на оцеляването, което си остана и до ден днешен формула на неговата битийност. На всичкото отгоре, критичен към подредбата, наречена социалистически (под)строй, много философстваше. Неслучайно един от портретите му Атанас Пацев (художник с влечение към изучаване на странни човеци) кръсти „Константин-Кирил философ“.

Из текста на изкуствоведа Красимир Илиев

  • Съставител и автор на текста: Красимир Илиев;
  • Дизайн: Веселин Праматаров;
  • Превод на английски: Ирина Черкелова;
  • Редактор: Емилия Волева.

 Специално издание, събрало творбите на керамика Димитър Николаев - Миташки

Димитър Николаев е завършил НХА, специалност „Керамика“, при проф. Венко Колев. Сред по-нестандартните изяви на Димитър Николаев е изработването на сценографията за операта „Риголето“ на Летния оперен фестивал в Холандия. Иначе скулпторът е участвал на почти всички по-големи международни изложби по керамика и приложни изкуства - Валори, Франция, Германия, Холандия. Сред самостоятелните експозиции на твореца се открояват изложбата във Винкега, Холандия, и в галерия „Електра“, Малага.

За новата си изложба в галерия Интро, Димитър Николаев споделя: „В шега се роди идеята за тази изява. Като откъснат лист обектите в тази изложба са щрихи от въображението ми на този етап. В основата на диалога ми с пластичния изказ на глината стои профилактиката на духа с вдъхновение от живота ни. Надявам се в близко бъдеще да заявя цялостна снимка на творческото си пътуване.“Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Димитър Николаев - Не съм на 70... - двуезично издание
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Веданта психология - Есета
Сухотра Свами
СОНМ
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Материалният живот
Маргьорит Дюрас
СОНМ
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Етиката на жестокостта
Хосе Овехеро
СОНМ
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Ясен Гюзелев
Красимир Илиев, Ясен Гюзелев
Рива
рейтинг:
1%
69,00 лв.
Ясен Гюзелев - твърди корици
Красимир Илиев, Ясен Гюзелев
Рива
рейтинг:
1%
95,00 лв.