Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Челистката

Най-новият роман от майстора на шпионския трилър звучи по-актуално от всякога

Габрил Алон се изправя срещу най-опасния враг: руския президент. Той възнамерява да подкопае устоите на демокрацията и да промени облика на света. Но дали може да бъде спрян?

  • Оригинално заглавие: The Cellist, Daniel Silva;
  • Преводач: Коста Сивов.


Някога най-богатият човек в Русия, Виктор Орлов сега живее в изгнание в Лондон, но не се отказва от кръстоносния си поход срещу властимащите в Кремъл. Той многократно се е разминавал на косъм от смъртта, но една дъждовна лятна вечер руските тайни служби най-накрая успяват да премахнат името му от списъка си с мишени.

Орлов е открит в кабинета си, а тялото му и купчина документи са покрити със смъртоносния невропаралитичен агент новичок. Полицията установява, че документите са били донесени от разследващата журналисткa Нина Антонова, която напуска Лондон малко след това. От британското разузнаване смятат, че тя е обучен убиец, успял да проникне през защитата на Орлов и да го неутрализира.

Габриел Алон, който не е забравил, че дължи живота си на Виктор, обаче е на мнение, че колегите му допускат огромна грешка. Той се впуска в преследване на истината от Лондон до Амстердам и Женева и открива неочакван съюзник в лицето на красивата челистка Изабел. Заедно те ще стигнат до частна разузнавателна служба, ръководена от един от най-близките сподвижници на руския президент. Тя планира безпрецедентен акт на насилие, който цели да разедини допълнително Америка. Единствено Габриел Алон е в състояние да предотврати този ужасяващ сценарий, но на каква цена?

Откъс от книгата

Двама от руските телохранители стояха като колони на входа на вилата на Аркадий. Единият държеше клипборд, а другият – портативен детектор за метал. Очевидно Изабел извади лошия късмет да бъде подложена на прекалено щателна проверка – опипването, което изтърпя от ръцете на онзи с устройството, граничеше със сексуално посегателство. След него Другаря Клипборд се зарови в дамската й чанта, все едно търсеше нещо ценно за крадене. Не намери нищо интересно освен телефона й и настоя да бъде отключен в негово присъствие. Изабел въведе осемцифрената си парола и дисплеят просветна. Доволният руснак й върна апарата и й пожела приятно изкарване.

Вътре слаба млада жена със сценичен грим и лъскава рокля по тялото, която приличаше на манекенка, взе палтото й и я насочи към голямата зала. Изабел очакваше обзавеждането да е в тон с дървената фасада на вилата, но помещението беше бяло, модерно и украсено с огромни цветни творби на съвременното изкуство. От едната страна имаше открито стълбище, което отвеждаше до подобен на таванско помещение втори етаж, където двама телохранители руснаци стояха на пост до парапета. Под тях се бяха събрали около двеста стилно облечени гости, с питиета в ръце, които си крещяха едни на други, за да надвикат музиката. Изабел усещаше вибрациите на звуковите вълни като пъплещи насекоми по ръцете си. Или, помисли си тя, това бяха частици коронавирус. Зачуди се дали да не си сложи маската, но се отказа. Дори обслужващият персонал беше без предпазни средства.

Втора приличаща на манекенка млада жена с идентично облекло й посочи маса с коктейли. Няколко други жени се движеха като мъртви души сред гостите и хващаха под ръка онези, които нямаха половинка. Изабел предположи, че са компаньонки. Една от тях се беше залепила за Лудия Максим Симонов, царя на никела, който водеше оживен разговор с кремълския прессекретар. Последният бе изключително умел измамник, който притежаваше няколко луксозни жилища, включително апартамент на Пето авеню, и често почиваше на екзотични места като Дубай и Малдивите. На лявата си китка носеше лимитиран часовник „Ришар Мил“, който струваше 670 000 долара – повече, отколкото бе спечелил през цялата си кариера в служба на руския народ.

Той не беше единственият пример за необяснимо богат човек в залата. Тук бе и един продавач на хотдог, който сега беше горд собственик на няколко богати руски фирми, включително сенчестата интернет компания, която се бе намесила в американските президентски избори през 2016 г. Следващият беше инструктор по джудо, който сега се занимаваше със строенето на газопроводи и електрически централи. Там беше и бивш директор на Мариинския театър, който някак си бе натрупал лично богатство в размер на 10 милиарда долара.

Не биваше да се пропуска бившият агент на КГБ, който сега притежаваше базираната в Женева компания за търговия на петрол, известна под името „Неванефт“. Понастоящем той стоеше до телохранителите до парапета и несъмнено търсеше Изабел. Тя си придаде отнесения вид на манекенките и отиде до най-близката маса с коктейли, където беше заговорена от добре изглеждащ мъж.
- Мога ли да ви почерпя питие? – извика в ухото й той на английски с американски акцент.
- Мисля, че са безплатни – отговори му Изабел и помоли сервитьора за чаша шампанско. Американецът си поръча водка.
- Не сте рускиня – отбеляза той.
- Изглеждате разочарован.
- Чувал съм, че рускините са лесни.
- Особено онези като нея. – Изабел кимна към една от манекенките. – Предполагам, че са били доведени специално за случая.
- Също като хайвера.
Изабел се усмихна.
- Защо сте тук?
- По работа – извика в отговор американецът.
- С какво се занимавате?
- Работя за „Голдман Сакс“.
- Моите съболезнования. Къде?
- В Лондон. А вие?
- Свиря на чело.
- Чудесно. Откъде познавате Аркадий?
- Дълга история.
- Това вашият телефон ли е?
- Моля?
Той посочи дамската чанта в лявата й ръка.
- Мисля, че ви търсят.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Челистката
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Скрити огньове
Сандра Браун
Хермес
рейтинг:
1%
17,95 лв.
Къщата на шпионите
Даниъл Силва
Хермес
рейтинг:
1%
17,95 лв.
Другата жена
Даниъл Силва
Хермес
рейтинг:
1%
17,95 лв.
Новото момиче
Даниъл Силва
Хермес
рейтинг:
1%
17,95 лв.
Орденът - Даниъл Силва
Даниъл Силва
Хермес
рейтинг:
1%
17,95 лв.