Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Биотехнологии и биотехнологични постижения

Биотехнологичните постижения са резултат на интердисциплинарната научноприложна област „биотехнология“, базирана върху биологията и свързана с химическите и инженерните науки.

Изложението е двуаспектно и разглежда, както методологията, така и практическото приложение на биотехнологичните постижения. В края са засегнати теми като закрилата на новите селекционерски постижения, ограниченията пред българските изследователи, по-конкретно Закона за генетично модифицираните организми, Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки и други актуални въпроси.Не е наличен

Разграничават се четири етапа в развитието на биотехнологиите от зараждането им преди повече от 5000 години до наши дни. Днес функционират над 5000 биотехнологични лаборатории, институти и центрове в света с над 350 000 специалисти, а разходите за научно-приложни изследвания надхвърлят 160 млрд. US долара годишно.

Съвременната приложна биотехнология се развива в множество направления, по-важните от които са: генетично инженерство, имунобиология, микробиологичен синтез, инженерна ензимология, биогенетика и екологична биотехнология.

В България биотехнологичните постижения не са новост, те датират от хилядолетия и са свързани с производството на мляко, млечни продукти, бира, вино, розово масло, използване на билкови суровини и др. Съвременните биотехнологични постижения в страната ни са свързани с използването на модерни технологични методи, базирани на химическата, биологичната и инженерната наука. Те се осъществяват в научни центрове, лаборатории и изследователски звена на големи компании и медицински институти.

Тези биотехнологични постижения се реализират на пазара под формата на хранителни продукти, лекарствени средства, химикали и ензимни препарати за дезинфекция, химическа обработка и екологична защита.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Биотехнологии и биотехнологични постижения
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Бизнес Спектър - бр.5 /30/, 10.05-11.06.2001
Бизнес Спектър
рейтинг:
1%
3,20 лв.
Патентни анализи
Иван Иванов, Николай Дишовски
IP Bulgaria
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Интелектуалната собственост - Мощно средство за икономически растеж
Камил Идрис
IP Bulgaria
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Новите сортове растения като интелектуална собственост
Румяна Добрева и Иван Иванов
IP Bulgaria
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Водно електролитни нарушения - Записки на терапевта
Николай Колев
IP Bulgaria
рейтинг:
1%
5,00 лв.