Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Разширено търсене
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Безобразна поезия от Иван Стамболов

Безобразна поезия

Автор: Иван Стамболов Издателство: Nota bene!

Резюме

За да се разбере тази книга, трябва да се знае, че тя не иска да бъде разбирана, нито пък иска да каже нещо на читателите си. Тя не иска и да крие нещо от тях, защото няма нищо за криене. Тя не съдържа нищо. Тя е форма без съдържание и за нея важно е не това дали хората ще разберат или съпреживеят нещо, а как ще реагират на битуването на книгата в друга комуникационна среда, извън собствения й текст.

Повече
Цена
10,00 лв.
Сподели
Свързани продукти
ДоДекамерон - Четиво за рентиери ДоДекамерон - Четиво за рентиери

Нормална цена: 14,00 лв.

Наша цена: 11,20 лв.

Дзен и изкуството да си обършеш гъза Дзен и изкуството да си обършеш гъза

Нормална цена: 14,00 лв.

Наша цена: 11,20 лв.

Автор Иван Стамболов
Автор Иван Стамболов
Издателство Nota bene!
ISBN 9789549142020
Година на издаване 2007
Корица твърда
Страници 70
Формат 140x210 мм
Език български

Книгата се изявява като осъзнат отказ от говорене. Тя определя жанра си като „лирика”, без да е такава. Разделена е на три части, без да има нито формална, нито съдържателна причина за това. Частите й си имат собствени заглавия, но те са просто „Начало”, „Среда” и „Край”. Предговорът „Няколко дума за автора и неговата книга” наистина е механичен сбор от няколко думи, нахвърляни набързо в цялост, която не е и текст. Рубриката „Вместо послеслов” е спазена буквално и на мястото на очаквания текст е публикувана част от рецепта за супа. Стихотворенията нямат съдържание или ако имат някакво, то е повърхностно и интуитивно, следващо поток на мисълта, определян на момента от абсолютно случайни въздействия и асоциации. Затова пък от формална гледна точка са изпипани старателно и често цитират класически стихотворни фигури и стилистични системи. Тоест, стихотворенията не казват нищо, но го казват добре.

Стихотворенията са писани през 80-те години на ХХ век. Част от тях са правени за изпълнение по време на литературни четения в рамките на комсомолски съревнования. И наистина са изпълнявани пред публика от хора, които навремето се правеха на поети, за да отидат на литературна, а не на селскостопанска бригада през студентските си летни ваканции. Публиката обикновено се е състояла от други поети, които обаче са се възприемали на сериозно, макар че са писали същите глупости.Така че изпълненията на тези стихотворения са били посрещани отговорно, задълбочено и са били възнаграждавани с аплодисменти, пропити с усещането за разбиране и творческа съпричастност. Авторът им винаги е стоял безименен в публиката и се е концентрирал единствено върху трудната задача да не се разплаче от смях и така да развали цялата шега. Затова може да се каже, че първоначално „Безобразната поезия” е била замислена като злобна пародия на тогавашните „млади поети” – толкова рафинирана, че ги е принуждавала да я аплодират.

Интересът ми към тази „поетична” сбирка се възобнови съвсем случайно. При разчистване на някакви стари архиви, тя се появи в машинописен вариант. Синът ми я видя, прочете я и полудя по нея. Занесе я в училище (тогава той беше 12-и клас в Класическата гимназия) и там тя беше приета с изненадващо въодушевление. Дори няколко нейни копия, разбрах впоследствие, са се разпространили почти апокрифно. От децата дойде и предложението да се издаде като книга.

След като проф. Греди Асса направи, според мен, великолепни и напълно отговарящи на духа на книгата илюстрации, проектът доби съвсем други измерения и аз реших да го доведа до тази му битност, за която казах в началото – експеримент на реакциите, а не послание. Това ще е книга, при която ще се изпълни всичко – луксозна полиграфия, премиера, представяне по медиите, публикации за нея, отзиви и т.н. и т.н., докато се превърне в своеобразно Роршахово петно, в което всеки ще вижда нещо свое или пък нещо, което си мисли, че се очаква от него да види. Съжалявам само, че в книгата има италиански, френски, микеланджеловски сонет, но няма английски (Шекспиров) – 4-4-4-2….

Иван Стамболов

Все още няма коментари и оценки за този продукт

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО: БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки над 30лв


  • Доставката е Експресна, но цената е същата като за Обикновена доставка без приоритет.

Това е в следствие на партньорските взаимоотношения на Сиела Норма АД и Спиди

  • Доставката се извършва в рамките на 2 работни дни от приемането на поръчката.
През първия ден екипът на www.ciela.com събира поръчката, а през втория - куриерите я доставят.
ВАЖНО: В следствие на ограниченията, въведени от куриерска фирма Спиди някои от пратките може да се забавят до 3 работни дни
  • Цената зависи от теглото и адреса на пратката и можете да я видите на края на поръчката си. Средната стойност за доставка в рамките на България е около 3,00лв
  • За чужбина цената е по тарифите на Български пощи.

 

 

Може да харесате също
Иван Костов - 1991-1996 г., т. 2, ч. 1 - Задкулисието на прехода Автор: Антон Тодоров Издателство: Изток - Запад
20,00 лв.
Време разделно Автор: Антон Дончев Издателство: Захарий Стоянов
20,00 лв.
Сезонът на Йоана Автор: Яница Радева Издателство: Хермес
11,95 лв.
Българската дилема Автор: Тони Николов Издателство: Хермес
14,95 лв.
Цветните спомени на греха. Етюди, критики, фрагменти Автор: Владимир Шумелов Издателство: ИК Фабер
8,00 лв.