Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Бесове

Бесове е социална и политическа сатира, психологическа драма и трагедия. Джойс Каръл Оутс я описва като най-обърканият и изпълнен с насилие роман на Достоевски, както и най-удовлетворяващата му „трагична“ творба.

Третият роман от т.нар. петокнижие на Достоески - болезнено съвършен и плашещо реален

Бесове е алегория за потенциалните катастрофални последици от политическия и морален нихилизъм завладял Русия от 1860 година нататък. Достоевски се превръща в пророк на руската революция и нейните демони.

 Поредицата „Шедьовър“ представя на българския читател безсмъртни образци на световната литература. В този том, е предложен прочутия роман на Достоевски - „Бесове“, една жестока метафора на паденията и възземанията на човешкия дух.

Откъс от романа на Достоевски „Бесове“

Пристъпвайки към описанието на тия толкова странни събития, станали неотдавна в нашия с нищо незабележителен досега град, съм принуден поради неумението си да почна малко отдалече, а именно с някои биографични подробности за талантливия и многоуважаван Степан Трофимович Верховенски. Нека тия подробности послужат само за увод към предлаганата хроника, а историята, която възнамерявам да опиша, тепърва ще дойде.

Казвам го направо: Степан Трофимович постоянно играеше сред нас една особена и тъй да се каже, гражданска роля и страстно я обичаше тая си роля — дотам, че ми се струва, без нея просто не би могъл да живее. Не че го приравнявам чак до театрален актьор: пази боже, още повече, лично аз го уважавам. Всичко може би се дължеше на навика или, по-добре да се каже, на останалата му от дете благородна склонност към приятния блян за своята красива гражданска позиция. Той например извънредно много обичаше положението си на „подгонен“ и тъй да се каже, на „въдворен“. В тия двете думички има своего рода класически блясък, който веднъж завинаги го бе съблазнил и после, извисявайки го постепенно в собствените му очи в течение на много, много години, го бе покачил в края на краищата на един твърде висок и ласкаещ самолюбието му пиедестал. В един сатиричен английски роман от миналото столетие някой си Гъливер, като се върнал от страната на лилипутите, където хората нямали и педя на ръст, дотам свикнал да минава сред тях за великан, че и по улиците на Лондон, без да ще, викал на минувачите и на файтоните да отбиват встрани и да се пазят, та да не би случайно да ги стъпчел, въобразявайки си, че той все още е великан, а те — мъничета. Та за тия му работи го осмивали и хокали, а грубияните файтонджии дори шибали великана с камшиците; но справедливо ли е било? Какви ли не ни ги погажда навикът? Навикът бе довел до почти същото и Степан Трофимович, но в още по-невинна и безобидна форма, ако можем да се изразим тъй, защото той беше превъзходен човек.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Бесове
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Престъпление и наказание
Фьодор М. Достоевски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Идиот
Фьодор М. Достоевски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Юноша
Фьодор М. Достоевски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Бели нощи
Фьодор М. Достоевски
Фама 1
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Афоризми от Фьодор Достоевски - Искаш ли да победиш света, победи себе си
Фьодор М. Достоевски
Кръг
рейтинг:
1%
6,27 лв.