Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Бели нощи

Мечтите и суровата действителност се впускат в битка за настоящето в повестта на Достоевски

Фьодор Михайлович Достоевски (1821–1881) оставя след себе си незабравими романи като „Престъпление и наказание“, „Идиот“ и „Братя Карамазови“, които го нареждат сред най-значимите философи и психолози в историята на художествената литература. В това ново издание е публикувана повестта „Бели нощи“, разглежаща конфликта между мечтите и реалността.

„Велик писател, който изследва мистерията на духовното съществуване.“, Алберт Айнщайн

„Единственият психолог, който ме е научил на нещо.“, Фридрих Ницше

„Никой няма по-големи заслуги за създаването на модерната проза.“, Джеймс Джойс

Главният герой в повестта „Бели нощи“ е романтичен млад мъж, който живее в свят на фантазии. Прекалено затворен, той прекарва времето си в четене, бленуване и самотни разходки по улиците на Санкт Петербург, докато съдбата не го среща с красива непозната, в която се влюбва. Но дали любовта е такава, каквато я описват книгите?

Откъс от „Бели нощи“ на Достоевски

Беше чудна нощ, такава нощ, каквато може да има само тогава, когато сме млади, любезни читателю. Небето беше такова звездно, така светло, че погледнеш ли го, неволно трябва да се запиташ: та нима могат да живеят под такова небе разни сърдити и капризни хора. Това също е младежки въпрос, любезни читателю, много младежки, но дано господ ви го праща по-често на душата!… Като говоря за разни капризни и сърдити господа, не мога да не припомня и моето благонравно поведение през целия тоя ден. Още от сутринта почна да ме мъчи някаква странна тъга. Изведнъж си внуших, че мен, самотника, всички ме напускат и че всички бягат от мен. Разбира се, всеки има право да попита: та кои са тия всички? Защото ето вече осем години, откакто живея в Петербург, и не съм съумял да завържа почти нито едно познанство.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Бели нощи
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Престъпление и наказание
Фьодор М. Достоевски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Идиот
Фьодор М. Достоевски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Юноша
Фьодор М. Достоевски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Бесове
Фьодор М. Достоевски
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Афоризми от Фьодор Достоевски - Искаш ли да победиш света, победи себе си
Фьодор М. Достоевски
Кръг
рейтинг:
1%
6,27 лв.