Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Българска народна митология - Иваничка Георгиева

Българска народна митология - образи, представи, светоглед и психика на българина

В „Българска народна митология“ се изследва системата от митологични образи и представи като неразделна част от българската народна култура, светоглед и психика. Написана е въз основа на богат изворов материал от цялата българска етническа територия.

С цел да се разкрият генезисът, първичната функция и смисловото съдържание на поверията, запазени в народната памет до края на ХІХ и началото на ХХ в., се правят паралели с аналогични явления от митологиите на други народи.

  • Първо издание: 1983 г.;
  • Илюстрации: Иваничка Георгиева и Христо Юскеселиев.Типологичната близост с митологични сюжети, присъщи на различни етнокултурни общности, позволява да се разкрият някои общи закономерности в развитието на човешката култура и съзнание. От друга страна, българските митични персонажи са разгледани като резултат от еволюционен развой и трансформация, наслоения и синтез на митологични явления, характерни за етническите съставки, образували българскат анародност.

Показано е, че етнически специфичното се създава в резултат от конкретните условия, при които възниква и се развива българският народ, от своеобразното преплитане на поверия и представи на траки, прабългари и славяни, от културното влияние на народи, с които българите са били в тесен контакт.

Първото издание на „Българска народна митология“ излиза от печат през 1983 г. и е преиздадена през 1993 г. Издадена е на английски ( Svyat,1985) и на италиански език (Bulzoni, Roma,1991). Удостоена е с Кирило-Методиевата награда за 1984 г. и международната награда по етноантропология „Питрè-Саломоне Марино“ (Палермо,1986 г.). Илюстрациите на книгата са дело на съвместния труд на авторката и нейния съпруг фотограф-художника Христо Юскеселиев.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Българска народна митология - Иваничка Георгиева
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
За възрожденско Банско, София и света...
Лазар Хадживълчев
Академично издателство „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Из...началието
Лазар Мурджев
Академично издателство „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
1%
9,99 лв.
Терор
Иван Палчев
Академично издателство „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Икономиката в сянка като девиантна практика
Колектив
Академично издателство „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Наказването за престъпление
Лазар Груев
Академично издателство „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
1%
20,00 лв.